Την επέκταση της χρήσης των rapid test σε στοχευμένο επίπεδο αλλά και στο γενικό πληθυσμό, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση των θετικών κρουσμάτων SARS-CoV-2, φαίνεται να προκρίνουν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ως άμεσο προληπτικό μέτρο για να «ανοίξουν» το προσεχές διάστημα τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κρίσιμο ζήτημα του «testing» αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στην αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής που θα εκτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και θα εξετάσει πιθανές αλλαγές στα μέτρα.

Κομβικής σημασίας για το «άνοιγμα» η αύξηση των rapid test αλά Αυστρία
Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, η αύξηση των rapid test θεωρείται κομβικής σημασίας προκειμένου να επανέλθουμε σε μια μερική κανονικότητα. Ήδη, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις για την προμήθεια μαζικών τεστ.

«Πρόταση μας είναι να αυξηθούν τα τεστ σύμφωνα με το μοντέλο της Αυστρίας που σε ένα 24ωρο διενεργεί 3,5 εκατ. ελέγχους», ανέφερε συγκεκριμένη πηγή αποκαλύπτοντας ότι το κόστος θα ανέρχεται στα 2,50-3 ευρώ για κάθε rapid test. «Πάμε για γενίκευσή της χρήσης τους. Θα μπορεί ο πολίτης να προμηθεύεται ένα τεστ, να το κάνει το πρωί στο παιδί του και μετά να το στέλνει στο σχολείο».

Στόχος να ξεπεράσουμε τα 1000.000-150.000 τεστ ημερησίως

Άλλη πηγή υπογράμμισε ότι εκτός από το auto-testing θα οργανωθεί και θα δρομολογηθεί στοχευμένος έλεγχος με rapid test σε επίπεδο τουρισμού, σχολείων, εργατών σε μεγάλες βιομηχανίες και εργοστάσια κ.α.

«Γίνεται μεγάλη συζήτηση και έχουμε συμφωνήσει ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα «θωρακίσουμε» όσο το δυνατόν περισσότερο τη χώρα. Εκτός από τα στοχευμένα τεστ, θα επεκταθούν και αυτά στο γενικό πληθυσμό σε πλατείες και δρόμους της χώρας. Στόχος είναι να ξεπεράσουμε τα 100.000-150.000 τεστ ημερησίως ώστε να «ανοίξουμε» με ασφάλεια όταν κριθεί σκόπιμο και στη συνέχεια να περάσουμε και στο auto-testing», ανέφερε καλά ενημερωμένη πηγή αναγνωρίζοντας τις ανάγκες των πολιτών και ιδίως την κόπωσή τους ύστερα από ένα έτος «μάχης» με την πανδημία.

Η εικόνα της οικονομίας δεν αφήνει άλλα περιθώρια για συνέχιση του lockdown
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Επιτροπή θα εξετάσει τον ορισμό ενός γενικού χρονικού ορίζοντα σταδιακής επανέναρξης κάποιων δραστηριοτήτων, λαμβάνοντας υπόψη τους υγειονομικούς παράγοντες και τη συμβολή κάθε δραστηριότητας στη μετάδοση του ιού, καθώς η κατάσταση στην οικονομία δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες.

«Θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε άρση των μέτρων έστω και με αύξηση των κρουσμάτων διότι διαφορετικά θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε οικονομική καταστροφή. Το Βέλγιο έφτασε 10.000 κρούσματα την ημέρα και δεν «άνοιξε μύτη». Τα σχολεία δεν έκλεισαν τα σχολεία. Δεν μπορεί η χώρα μας να συνεχίσει α’ αυτό το μοτίβο», τόνισε μέλος της Επιτροπής, συμπληρώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση η επιτάχυνση των εμβολιασμών θα οδηγήσει στην οικοδόμηση του πρώτου μεγάλου τοίχου ανοσίας και στην επαναφορά της καθημερινής ζωής σταδιακά και με ασφάλεια.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα