Δημόσια ΥγείαΘεοδωρίδου: 175.000 ραντεβού πρώτης δόσης τις τελευταίες 7 ημέρες

Θεοδωρίδου: 175.000 ραντεβού πρώτης δόσης τις τελευταίες 7 ημέρες

- Advertisement -

Έκκληση στις εγκύους να εμβολιαστούν απηύθυνε σήμερα η Μαρία Θεοδωρίδου, εξηγώντας ότι οι έγκυες κινδυνεύουν όσο και τα άτομα με μακροχρόνια νοσήματα – Τι αναφέρθηκε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών.

Έκκληση στις εγκύους να εμβολιαστούν απηύθυνε η Μαρία Θεοδωρίδου, εξηγώντας ότι οι έγκυες κινδυνεύουν όσο και τα άτομα με μακροχρόνια νοσήματα - Τι αναφέρθηκε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ενημέρωση για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία» πραγματοποιούν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Η ενημέρωση γίνεται εν μέσω έξαρσης της πανδημίας κι ενώ λίγο πριν ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ρεκόρ 7.335 νέων μολύνσεων.

Ενίσχυση του εμβολιασμού 

«Το εμβολιαστικό πρόγραμμα με την πάροδο του χρόνου έχει γίνει πιο σύνθετο. Στοχεύει κυρίως στον εμβολιασμό όσο περισσότερων με την πρώτη δόση, την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού με τη β΄ δόση και την αναμνηστική δόση. Το πρόβλημα με τους ανεμβολίαστους συνεχίζεται και οι προσπάθειες είναι συνεχείς», είπε η κ. Μαρία Θεοδωρίδου, ελπίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει αποτέλεσμα.

Μεταξύ των ανεμβολίαστων περιλαμβάνονται και ένας μεγάλος αριθμός εγκύων, γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας που λόγω πλημμελούς πληροφόρησης εκθέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο. Όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά και το κυοφορούμενο παιδί τους. Επικαλούμενη και τη μελέτη του CDC, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα εμβόλια επηρεάζουν τη γονιμότητα και για το μέλλον. Και αυτό αφορά και την αναμνηστική δόση.

Μακροχρόνια νοσήματα 

Αντίθετα, οι έγκυες κινδυνεύουν όσο και τα άτομα με τα μακροχρόνια νοσήματα ακόμη και 42 ημέρες μετά τον τοκετό. Τα εμβόλια είναι ανοσογόνα, ασφαλή, ακόμη και για εμβολιασμό και στο α’ τρίμηνο, τα δε αντισώματα που μεταβιβάζονται προστατεύουν και το νεογνό. Επομένως, η ενημέρωση της εγκύου πρέπει να είναι σαφής, με πλήρη αναφορά των κινδύνων.

Την Παρασκευή άνοιξε και η πλατφόρμα για τη χορήγηση δόσης για εμβολιασμό για άτομα άνω των 18 ετών. Η εμφάνιση μεταλλάξεων επιτείνει τη μείωση της προστασίας από τη λοίμωξη και αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης από τον εμβολιαζόμενο. Παραμένει όμως η προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο.

Λόγω των εμβολιασμών, έχουν αποτραπεί 8.500 θάνατοι. Όσοι θεωρούν ότι μετά το εξάμηνο είναι σε κατάσταση με τον ανεμβολίαστο δεν είναι έτσι. Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στοχεύει στη χορήγηση της ανοσίας και στη μακρότερη διάρκεια της προστασίας.

Εμβολιασμός και αντισώματα

Η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι πολλοί εμβολιασμένοι αναβάλλουν το ραντεβού τους επειδή έχουν αντισώματα. Υπήρξε ομοφωνία από τη διεθνή κοινότητα ότι τα τεστ αντισωμάτων δεν σχεδιάστηκαν για να αξιολογούν την ανοσία, ενώ τα προστατευτικά επίπεδα δεν είναι ακόμη γνωστά. Δεν είναι καν προτυποποιημένα τα τεστ αντισωμάτων και παραπλανούν τους εμβολιαζόμενους, που νομίζουν ότι έχουν αντισώματα.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατασταλμένων, που ανήκουν σε διάφορες ομάδες και διαφέρει και το ανοσολογικό προφίλ τους. Επομένως, είναι πολύ πιθανό ορισμένα απ’ αυτά τα άτομα να μην έχουν απαντήσει στον πρώτο εμβολιασμό και να είναι απαραίτητη η τρίτη δόση.

Σημαντική αύξηση στα ραντεβού πρώτης δόσης

Το 61,2% του γενικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Τις τελευταίες επτά ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση στα ραντεβού πρώτης δόσης. Κλείστηκαν 175.000 ραντεβού, έναντι 60.000 την προηγούμενη εβδομάδα, μια διαφορά 165%.

Σήμερα, μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν κλειστεί πάνω από 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης. Ήδη, 466.000 πολίτες έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Από τις 12 Νοεμβρίου, θα γίνεται η αναμνηστική δόση με Moderna.

Τι θα πρέπει να κάνει ένας εμβολιασμένος που έχει νοσήσει στη συνέχεια

Ήδη, έχουν υπάρξει περιστατικά πολιτών, που έχουν εμβολιαστεί πλήρως και νόσησαν μετά. Επομένως, σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρείται αποτυχία των εμβολίων που προηγήθηκαν. Επομένως μετά τη νόσηση θα πρέπει να κάνει μία δόση εμβολίου.

Ο κ. Θεμιστοκλέους απέδωσε την αύξηση των ραντεβού στην εισαγωγή των νέων μέτρων και στην αύξηση των κρουσμάτων. «Η πανδημία είναι εδώ, δεν θα φύγει», τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Ζητούμενο είναι να διατηρηθεί ο ρυθμός των ραντεβού.

Όσοι πολίτες έχουν κάνει εμβόλιο με άλλα εμβόλια, που δεν περιλαμβάνονται στο ψηφιακό πιστοποιητικό, θα πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό τους. Η Ελλάδα, ως ευέλικτη χώρα, αναγνωρίζει εμβόλια, ενώ διαθέτει ένα ψηφιακό σύστημα αναβαθμισμένο που μπορεί να διαβάζει κι άλλα QR code.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν έχει ημερομηνία λήξης. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει αναμνηστική δόση. Η Ελλάδα είναι από τις πιο προωθημένες χώρες στην τρίτη δόση.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ