Η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19 έγινε από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αρχικά, η Μ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο άνοιγμα των πανεπιστημίων με δια ζώσης εκπαίδευση, κάνοντας ειδική αναφορά στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού φοιτητών και καθηγητών και την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. «Καλή αρχή και ακαδημαϊκή χρονιά, με ανοικτά πανεπιστήμια και δια ζώσης εκπαίδευση», τόνισε.

Οσον αφορά τη χορήγηση της τρίτης δόσης, είπε ότι ο κύριος λόγος που γίνεται, ήταν η συμπλήρωση του κενού που δημιουργείται, λόγω ανεπαρκούς ανταπόκρισης στην ανοσία και την αυξημένη έκθεση στον ιό.

Επικαλούμενη μελέτες του Ισραήλ και του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, σημείωσε πως οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την τρίτη δόση είναι παρόμοιες ή και ηπιότερες από αυτές της δεύτερης δόσης.

Μικρότερος κίνδυνος

«Θα πρέπει να πούμε ότι άτομα με τρεις δόσεις είχαν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν με τον ιό και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο νόσησης σε σχέση με τα άτομα που πήραν δύο δόσεις», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

«Πρέπει να διευκρινιστεί ότι, άτομα με ιστορικό νόσησης συστήνεται να κάνουν μια δόση εμβολίου, ανεξάρτητα τρων εμβολίων που έχουν κάνει πριν τη νόσηση. Εάν ήδη μετά τη νόσηση έχουν κάνει μια ή δύο δόσεις, δεν χρειάζεται τρίτη δόση», πρόσθεσε.

«Σε κάθε τέσσερις θανάτους ενηλίκων παγκοσμίως, ένα παιδί χάνει το γονιό του»
Η κ. Θεοδωρίδου μίλησε για μια κρυφή και επώδυνη πανδημία που αναδεικνύεται από μελέτες με τίτλο «η ορφάνια από την Covid». Σε κάθε τέσσερις θανάτους ενηλίκων, ένα παιδί χάνει το γονιό του. Χιλιάδες παιδιά θα φέρουν το τραύμα απώλειας των γονιών τους και αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη της πρόληψης και την διατήρηση της ψυχικής τους υγείας, ανέφερε.

Σε 15 μήνες 120.000 παιδιά στις ΗΠΑ έχασαν έναν γονέα κι άλλα 25.000 παιδιά έχασαν τον άνθρωπο που φρόντιζε για την ύπαρξή του, επισήμανε, για να προσθέσει πως τα στοιχεία αυτά δείχνουν «την ανάγκη πρόληψης, ενώ το βαρύτερο τίμημα αφορά σε παιδιά των ευάλωτων ομάδων. Πρόκειται για ένα διαφορετικό σύνδρομο long-Covid, με μεγάλη διάρκεια ζωής».

Θεμιστοκλέους: Πλήρως εμβολιασμένο το 69% του ενήλικου πληθυσμού

Από την πλευρά του, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Υγείας του υπ. Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι 6,5 εκατ. συμπολίτες μας έχουν λάβει τη μία δόση του εμβολίου, ποσοστό. που αντιστοιχεί στο 62,2% του γενικού πληθυσμού και το 71,3% του ενήλικου. Την ίδια ώρα, 6.250.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που. αντιστοιχεί στο 59,5% του γενικού πληθυσμού και στο 69% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους θύμισε ότι άνοιξε η πλατφόρμα για ραντεβού τρίτης δόσης εμβολίου σε. όσους είναι άνω των 50 ετών και το επιθυμούν και για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα. κατηγορίας Α και κατηγορίας Β. Οπως υπενθύμισε, όσοι επιθυμούν να λάβουν. την τρίτη δόση, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει 6 μήνες από την ολοκλήρωση του. εμβολιασμού τους.
Ο γ.γ. του υπ. Υγείας γνωστοποίησε ότι μέχρι στιγμής με τρίτη δόση έχουν λάβει 120.000 συμπολίτες μας και έχουν κλειστεί 50.000 επιπλέον ραντεβού.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα