• Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Ηπιότερες από την πρώτη ή τη δεύτερη δόση ήταν οι ανεπιθύμητες ενέργειες της αναμνηστικής – τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοιού, όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας που συμμετέχει και ο γ.γ. Πρωτοβαθμιας Περίθαλψης του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ηπιότερες από την πρώτη ή τη δεύτερη δόση ήταν οι ανεπιθύμητες ενέργειες της αναμνηστικής - τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοιού, όπως τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

H ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης αναφέρθηκε στην χορήγηση της τρίτης δόσης που έχει ξεκινήσει ήδη και όπως είπε τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει στους υγειονομικούς και τις δομές ηλικιωμένων.

Οπως ανέφερε αρχικά η κ. Θεοδωρίδου, «τις επόμενες ημέρες επεκτείνεται ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση στα άτομα άνω των 60 και στους υγειονομικούς». Ο λόγος που γίνεται, «σχετίζεται με τη βαθμιαία μείωση των αντισωμάτων που παρατηρείται μετά τους έξι μήνες από τις δύο δόσεις των εμβολίων, ή της μιας σε περίπτωση μονοδοσικού. Εξαιρούνται τα ανοσοκατασταλμένα άτομα, που μπορεί ο εμβολιασμός να γίνει και έναν μήνα μετά τη δεύτερη δόση».

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η τρίτη δόση θα γίνεται με εμβόλιο mRNA και συγκεκριμένα με Pfizer, «του οποίου η σύνθεση δεν έχει αλλάξει, καθώς έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό και για τις μεταλλάξεις -και κυρίως για τη Δέλτα».

Η κ. Θεοδωρίδου διευκρίνισε: Τα άτομα που έλαβαν εμβόλιο MRNA θα λάβουν ξανά MRNA. Τα άτομα που έχουν λάβει AstraZeneca θα κάνουν επίσης Pfizer. Μένει να φανεί τι θα αποφασιστεί για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson. Ωστόσο, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να κάνουν το ίδιο, ή να προχωρήσουν με mRNA εμβόλιο.

Ποιοι δεν χρειάζεται να κάνουν την τρίτη δόση 

Άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις εμβολίου, δεν χρειάζεται να κάνουν τρίτη δόση του εμβολίου, διευκρίνισε η ίδια, ενώ επίσης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κάποιος χρονικός περιορισμός όσον αφορά στο πότε μπορεί να γίνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και κάποιο άλλο εμβόλιο, για παράδειγμα της γρίπης.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε επίσης και σε κλινική έρευνα που έγινε στο Ισραήλ για τις επιπτώσεις από την τρίτη δόση. Επεσήμανε ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν οι συνήθεις και ήταν ηπιότερες από την πρώτη ή τη δεύτερη δόση.

Απο πλευράς του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι η χώρα μας ξεπέρασε τους 12.080.000 εμβολιασμούς.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα