Δημόσια ΥγείαΘεοδωρίδου: Καμία δικαιολογία για μη εμβολιασμό - Η μόνη λύση

Θεοδωρίδου: Καμία δικαιολογία για μη εμβολιασμό – Η μόνη λύση

- Advertisement -

Στην πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, ιδιαίτερα όμως στην Αττική, αλλά και στην εξέλιξη του προγράμματος εμβολιασμού αναφέρθηκαν στις δηλώσεις τους ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η κα. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε αρχικά στο ζήτημα που προέκυψε την περασμένη εβδομάδα με τα εμβόλια της AstraZeneca.

«Η χώρα μας μετά την αξιολόγηση που έγινε συντάχθηκε με τον EMA και τον ΠΟΥ συνεχίζοντας τους εμβολιασμούς και παρακολουθώντας συνεχώς ότι νεότερο προκύπτει από τα επιστημονικά δεδομένα» είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Όπως είπε, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για τον τρόπο που αντιμετώπισε το θέμα το κοινό, οι συμπολίτες μας, «οι οποίοι στην πλειονότητά τους προσήλθαν στα ραντεβού τους, επιδεικνύοντας εμπιστοσύνη στο θέμα του εμβολιασμού».

Σε 20 εκατ δόσεις της AstraZeneca διαπιστώθηκαν 18 περιστατικά θρομβώσεων

Η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού επανέλαβε ως προς το εμβόλιο της AstraZeneca πως κοινό συμπέρασμα όλων των οργανισμών που ερεύνησαν το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων από τον εμβολιασμό.

Όπως τόνισε δε, σε 20 εκατ δόσεις του AstraZeneca έχουν καταγραφεί 18 περιπτώσεις θρομβώσεων των φλεβών. Από τις 18 αυτές περιπτώσεις η πλειονότητα αφορά γυναίκες μικρότερες των 54 ετών.

Σε κάθε περίπτωση, η κα. Θεοδωρίδου σημείωσε πως συνεχίζεται ο έλεγχος και δίνονται οδηγίες για συνεχή ροή ενημέρωσης και προς τους θεράποντες, αλλά και προς τους εμβολιαζόμενους.

«Ο εμβολιασμός μόνη λύση για να βγούμε από τη λαίλαπα» του κορωνοϊού

Άλλωστε, η ειδικός τόνισε πως το εμβόλιο του κορωνοϊού προστατεύει από την εισαγωγή στο νοσοκομείο και από τους θανάτους, αλλά παράλληλα δεν προστατεύει από άλλα νοσήματα.

«Συμβαίνουν και εκδηλώνονται άλλα νοσήματα και θάνατοι, που δεν θα πρέπει να σχετίζονται με τους εμβολιασμούς», διευκρίνισε.

«Ο εμβολιασμός για να βγούμε από αυτή τη λαίλαπα παραμένει η μόνη λύση και οι όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες σημειώνονται θα πρέπει να τεκμηριώνονται πριν δημιουργήσουν κλονισμό σε οποιοδήποτε εμβολιαστικό πρόγραμμα» σχολίασε επιπλέον η κ. Μαρία Θεοδωρίδου.

Θα μπορούσαν να είναι υψηλότερα τα ποσοστά εμβολιασθέντων υγειονομικών

Η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού όμως τοποθετήθηκε και αναφορικά με τις περιπτώσεις ενδονοσοκομειακής διασποράς της λοίμωξης από τον κορωνοϊό και μάλιστα από άτομα τα οποία κατά προτεραιότητα είχαν τοποθετηθεί για να εμβολιαστούν.

«Τα ποσοστά των υγειονομικών θα μπορούσαν σαφώς να είναι πολύ καλύτερα. Ελπίζουμε ότι βήμα βήμα αυτό θα βελτιώνεται όταν βλέπουν τι επιπτώσεις έχει η διάδοση του κορωνοϊού μέσα σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον» είπε.

Εξαιρετικά χαμηλό το ποσοστό εμβολιασμένων που νοσούν ξανά

Η κα. Θεοδωρίδου υπενθύμισε πως ο εμβολιασμός ο οποίος προφυλάσσει τον εμβολιαζόμενο πρέπει να είναι πλήρης, δηλαδή να γίνουν και οι δύο δόσεις, να έχουν παρέλθει 7 μέρες από τη δεύτερη δόση, ενώ υπάρχει και ένα αρχικό διάστημα, όταν δημιουργούνται τα αντισώματα κατά το οποίο ένας άνθρωπος είναι ακόμη πιο ευάλωτος.

«Όντως νοσούν οι εμβολιασμένοι και με μία και με δύο δόσεις» είπε η πρόεδρος της επιτροπής. Όπως είπε βέβαια, στο σύνολο των εμβολιασθέντων ως σήμερα στη χώρα μας, αυτοί που έχουν νοσήσει ξανά είναι τις τάξεως του 0,2%.

«Είναι κάτι αναμενόμενο, κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό, αλλά με σωστό εμβολιασμό είναι εξαιρετικό μικρό το ποσοστό» είπε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ