ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΘεοδωρίδου: Ο κορωνοϊός θα παραμείνει μαζί με τον ιό της γρίπης

Θεοδωρίδου: Ο κορωνοϊός θα παραμείνει μαζί με τον ιό της γρίπης

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

«Έντεκα μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού, έχουμε αρκετή γνώση και εμπειρία – Ο ιός θα παραμείνει μαζί μας όπως εκείνος της γρίπης, και θα γίνει ενδημικός» όπως ανέφερε στη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, πραγματοποιείται στο Υπουργείο Υγείας η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

«Έντεκα μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού, έχουμε αρκετή γνώση και εμπειρία - Ο ιός θα παραμείνει μαζί μας όπως εκείνος της γρίπης, και θα γίνει ενδημικός» όπως ανέφερε στη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, πραγματοποιείται στο Υπουργείο Υγείας η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα εμβόλια τονίζοντας πως ανταποκρίθηκαν στον σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκαν. Μάλιστα, σημείωσε πως είναι αποτελεσματικά και κατά της παραλλαγής Δέλτα. Όπως επεσήμανε, αναμνηστικός εμβολιασμός έχει ως στόχο την ενίσχυση ανοσίας και τη μεγαλύτερη διάρκειά της, ενώ η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι, «βασικός πυλώνας της διαδικασίας είναι η πρώτη δόση».

Επίσης, αναφορικά με τις παρενέργειες των εμβολίων, επανέλαβε πως οι «συχνότερες, είναι αυτές που ξέρουμε από τα εμβόλια που γινόντουσαν ανέκαθεν, όπως είναι ο πόνος στο χέρι».

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης, η κ. Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε σε μια μελέτη για γυναίκες έγκυες με κορωνοϊό, τονίζοντας πως βρέθηκαν αντισώματα στον ορό του αίματος και της μητέρας και του εμβρύου αλλά και στο μητρικό γάλα και το σάλιο του βρέφους, στέλνοντας το μήνυμα πως «ο μητρικός θηλασμός προστατεύει».

Θεμιστοκλέους: Σημαντική αύξηση στα ραντεβού για πρώτη δόση εμβολίου

Από πλευράς του, ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναφέρθηκε στα ποσοστά εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα και έκανε την εβδομαδιαία σύγκριση με τους αντίστοιχους αριθμούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οπως είπε, στη χώρα μας έχουν εμβολιαστεί «περισσότεροι από 6.800.000, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 64,8% στον γενικό πληθυσμό και 74,3% επί του ενήλικου». Αντίστοιχα, ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι «69,6% επί του γενικού πληθυσμού και 81,1% επί του ενήλικου».

Ακόμη, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανέφερε πως στην Ελλάδα «πάνω από 6.500.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί στο 61,8% του γενικού πληθυσμού και 71,2% επί του ενήλικου». Αντίστοιχα, στην ΕΕ τα ποσοστά είναι κατά μέσο όρο 66,2% επί του γενικού πληθυσμού και 76% επί του ενήλικου.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο των επτά ημερών και στη 18η θέση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς, όπως και στους εμβολιασμούς με μια δόση.

«Σε σχέση με τα ραντεβού τις τελευταίες επτά ημέρες, έχουμε μια καλή συμμετοχή, με τη σημαντική αύξηση των πάνω από 200.000 ραντεβού πρώτης δόσης», όπως ανέφερε. Ενώ για αναμνηστική δόση, «είναι δικαιούχοι 2.100.000 και έχουν ήδη εμβολιαστεί 660.000. Επίσης, έχουν κλείσει ραντεβού πάνω από 400.000».

Επίσης, ο κ. Θεμιστοκλέους ρωτήθηκε για την κατανομή των ραντεβού της πρώτης δόσης ανά περιφέρεια, λέγοντας πως υπάρχει μια ομοιομορφία σε αυτό. Οπως και οι ηλικίες, οι νεότερες έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή, κάτι που εξηγείται σε ένα βαθμό ότι οι μεγάλες ηλικίες έχουν ξεπεράσει το 80%.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ