Ένα στα πέντε κρούσματα κορωνοϊού είναι παιδιά όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

Για την ανάγκη εμβολιασμού των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών, αλλά και τις ομάδες που θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουν ενισχυτική δόση, μίλησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η Μαρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι τα σχολεία ανοίγουν για 2η χρονιά με κορωνοϊό, σημείωσε μάλιστα μία διαπίστωση του ΠΟΥ ότι η «πανδημία είχε την πιο καταστροφική επίδραση στην ιστορία της εκπαίδευσης».

1 στα 5 κρούσματα αφορά σε παιδιά κάτω των 17 ετών

Η εικόνα των κρουσμάτων σε σχέση με τα παιδιά, τις μικρές ηλικίες κάτω των 17 είναι εντυπωσιακή, σημείωσε. Τον Μάιο, το ποσοστό νέων κρουσμάτων στην ηλικιακή αυτή ομάδα ήταν 7,5%, ενώ σήμερα φτάνει στο 20%. Ως εκ τούτου, 1 στα 5 κρούσματα είναι παιδία κάτω των 17 ετών.

Η Μαρία Θεοδωρίδου, έφερε ως παράδειγμα την Σκωτία που τα σχολεία έχουν ανοίξει και όπου μέσα σε λίγες ημέρες, τα κρούσματα ξεπέρασαν το 30% στα παιδιά. «Τα παιδιά και οι έφηβοι θεωρούνται πλέον ένα σημαντικό μέρος των εμβολιαστικών προγραμμάτων όλων των χωρών για την προσπάθεια αντιμετώπισης του ιού» είπε.

«Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που έχουν συμβάλει ώστε οι επιτροπές των διαφόρων κρατών να έχουν αποφασίσει για τον εμβολιασμό αυτών των ηλικιών» επανέλαβε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού και συνέχισε: «Ο εμβολιασμός των ηλικιών 12-17 ετών συστήνεται κυρίως για την προστασία του ίδιου του παιδιού, για τη σωματική και την ψυχική του υγεία, ώστε πιο προστατευμένο να πάει στον χώρο του σχολείου».

Δημιουργία μεταλλάξεων

Ο εμβολιασμός στα παιδιά μειώνει την πιθανότητα δημιουργίας νέων μεταλλάξεων
Επιπλέον, ο εμβολιασμός των παιδιών κρίνεται αναγκαίος για τη μείωση της διασποράς, η οποία στην κοινότητα μπορεί να έχει αποτέλεσμα βλαπτικό και για ευάλωτα άτομα της οικογένειας και του περιβάλλοντος, αλλά και για τη μείωση των ευκαιριών της δημιουργίας νέων μεταλλάξεων. Ο εμβολιασμός μειώνει τις πιθανότητες για μεταλλάξεις, σημείωσε.

Όπως είπε, τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή μεταξύ των παιδιών και εφήβων, με σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες και αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην επανεκκίνηση της ομαλής εκπαιδευτικής ζωής.

Το βάρος του lockdown στα μικρά παιδιά

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα αποτελέσματα μετα-ανάλυσης από 28 μελέτες που περιλαμβάνουν περισσότερους από 80.000 νέους την περίοδο του lockdown και έδειξε ότι 25% των νεαρών εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ 1 στα 5 εμφανίζουν συμπτωματολογία άγχους.

Επίσης, αναφέρθηκε σε έρευνα σε παιδιά με ρευματοειδή αρθρίτιδα, που παρουσίασαν αύξηση των υποτροπών τους, που αποδίδεται στη μείωση των ευκαιριών της φυσικής δραστηριότητας.

Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε πως πρόκειται για ενδεικτικές μελέτες που φωτογραφίζουν όμως την αρνητική επίδραση που έχει ο περιορισμός των παιδιών και που ελπίζουμε αυτός να αρθεί με τον εμβολιασμό.

Βασικός παράγοντας για να προχωρήσει ο εμβολιασμός των παιδιών, είναι η συμμετοχή των γονιών. Όπως τόνισε μάλιστα η πρόεδρος της επιτροπής, ο εμβολιασμός των μαθητών ίσως να παρακινήσει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που παραμένουν ανεμβολίαστα να εμβολιαστούν. «Άτομα που στις εξετάσεις του εμβολιασμού δίνουν λευκή κόλλα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα