• Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός 

Οι καινοτόμες προσεγγίσεις γύρω από τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος, οι βλάβες που προκαλεί η καύση του καπνού και η πρόληψη μιας σειράς ασθενειών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης των «Big 4» της καπνοβιομηχανίας, στο φετινό συνέδριο “4th Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction, Novel Products, Research and Policy” που διοργανώθηκε από την Διεθνή Ένωση για τον Έλεγχο του Καπνίσματος και τη Μείωση της Βλάβης – SCOHRE.

Οι καινοτόμες προσεγγίσεις γύρω από τα εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος, οι βλάβες που προκαλεί η καύση του καπνού και η πρόληψη μιας σειράς ασθενειών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης των «Big 4» της καπνοβιομηχανίας, στο φετινό συνέδριο “4th Scientific Summit on Tobacco Harm Reduction, Novel Products, Research and Policy”

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Με δεδομένο ότι η εξάλειψη του καπνίσματος και των σχετιζόμενων με αυτό ασθενειών είναι στόχος όλων, η Philip Morris International (PMI), η British American Tobacco (BAT), η Japan Tobacco International (JTI) και η JUUL, συζήτησαν για τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν τα καινοτόμα προϊόντα τους και για τον ρόλο τους στην τεκμηριώση των πολιτικών για τη μείωση της βλάβης στη δημόσια Υγεία.

Όλοι οι ομιλητές στο πάνελ συμφώνησαν, αναμφισβήτητα, ότι η καλύτερη επιλογή για την υγεία ενός καπνιστή είναι η πλήρης διακοπή του καπνίσματος. Όμως, για τους καπνιστές που δεν έχουν ως σκοπό να σταματήσουν το κάπνισμα, οι επιπτώσεις στην υγεία τους μπορεί να μειωθούν, επιλέγοντας μια λιγότερο επιβλαβή εναλλακτική λύση.

Οι λογικές παρεμβάσεις που εστιάζουν στην αποτροπή της χρήσης νικοτίνης από τους νέους και η ανάγκη διαλόγου με εμπειρογνώμονες και ρυθμιστικούς φορείς σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, προκειμένου να επιτραπούν τεκμηριωμένες πολιτικές και να εφαρμοστούν ρυθμιστικές προσεγγίσεις υπέρ της μείωσης της βλάβης ήταν το κύριο αντικείμενο συζήτησης για τον μετασχηματισμό της καπνοβιομηχανίας, με συντονιστή τον κ. Clive Bates, Διευθυντή του οργανισμού Counterfactual Consulting Limited, που επικεντρώνεται στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, στην Ενεργειακή Πολιτική και τη Δημόσια Υγεία.

Η Philip Morris International (PMI) «άνοιξε το δρόμο» στη διάθεση των καινοτόμων εναλλακτικών προϊόντων θέρμανσης καπνού με το IQOS
Η Philip Morris International (PMI) «άνοιξε το δρόμο» στη διάθεση των καινοτόμων εναλλακτικών προϊόντων θέρμανσης καπνού με το IQOS

Μετά από σειρά πολλών ετών στο πεδίο της έρευνας, η Philip Morris International (PMI) που ουσιαστικά «άνοιξε το δρόμο» στη διάθεση των καινοτόμων εναλλακτικών προϊόντων θέρμανσης καπνού με το IQOS, υπογράμμισε πως ολοένα και περισσότερα στοιχεία παρουσιάζουν ότι τα μη καιόμενα προϊόντα είναι λιγότερο τοξικά και λιγότερο επιβλαβή σε σύγκριση με τα τσιγάρα.

Στη διάρκεια της συζήτησης, η Dr. Gizelle Baker, VP Global Scientific Engagement της ΡΜΙ, υπογράμμισε την ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και της βιομηχανίας. Όπως τόνισε, τα στοιχεία έρευνας της ΡΜΙ αλλά και ανεξάρτητων φορέων σε διάφορες χώρες του κόσμου είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά για τη συμβολή των προϊόντων χωρίς καύση στη δημόσια υγεία και την οριστική απομάκρυνση από το τσιγάρο.

«Έχουμε τη γνώση, το επιστημονικό υπόβαθρο και την τεχνολογία για να παράγουμε ολοένα καλύτερα προϊόντα θέρμανσης καπνού, που μειώνουν τη βλάβη και προάγουν τη δημόσια υγεία» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η Dr. Gizelle Baker, υπογραμμίζοντας πως «τα προϊόντα θέρμανσης καπνού βοήθησαν εκατομμύρια ανθρώπους να σταματήσουν πλήρως το κάπνισμα. Η μετάβαση από το τσιγάρο στα εναλλακτικά προϊόντα, μειώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία που προκαλούνται από τη χρόνια έκθεση στις τοξικές ουσίες και δημιουργούνται από την καύση του καπνού».

Η κατηγορία των εναλλακτικών προϊόντων καπνού, σύμφωνα με την Dr. Gizelle Baker, έχει σχεδιαστεί για να θερμαίνουν τον καπνό, αντί να τον καίνε, μειώνοντας, έτσι, σημαντικά τις εκπομπές επιβλαβών ουσιών. Την άποψη αυτή έχει επισφραγίσει και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αναγνωρίζοντας το IQOS ως το πρώτο και μοναδικό ηλεκτρονικό προϊόν νικοτίνης, ανάμεσα στα προϊόντα θέρμανσης καπνού και ηλεκτρονικά τσιγάρα, που αδειοδοτήθηκε στις Η.Π.Α. ως προϊόν καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου, συμπεραίνοντας ότι το IQOS είναι ένα πραγματικά διαφορετικό προϊόν καπνού σε σχέση με το τσιγάρο.

Ρυθμιστικές προσεγγίσεις

Η «εμπειρία» του IQOS, που μεταξύ άλλων έχει υποβληθεί σε αξιόπιστες επιστημονικές αξιολογήσεις, συμπεριλαμβανομένων, μέχρι σήμερα, 18 μη κλινικών και 10 κλινικών μελετών στις οποίες συμμετέχουν χιλιάδες συμμετέχοντες έχει ήδη ανοίξει τον διάλογο με εμπειρογνώμονες και ρυθμιστικούς φορείς σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, προκειμένου να επιτραπούν τεκμηριωμένες πολιτικές και να εφαρμοστούν ρυθμιστικές προσεγγίσεις υπέρ της μείωσης της βλάβης από τον καπνό.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο κ. Clive Bates υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως είναι εφικτή η πιθανότητα μείωσης της. συχνότητας εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου που συνδέονται με το κάπνισμα.

«Αρκεί οι καπνιστές μετακινηθούν από το τσιγάρο, σε εναλλακτικά προϊόντα χαμηλότερου κινδύνου», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα τελευταία χρόνια, οι δράσεις της Ε.Ε., ιδίως όσον αφορά την πρόληψη, που. περιλαμβάνουν ισχυρά μέτρα ελέγχου του καπνίσματος έχουν σώσει και παρατείνει πολλές ζωές. Παρόλα αυτά, το κάπνισμα παραμένει η κύρια αιτία καρκίνου που μπορεί να. προληφθεί, με το 27% όλων των καρκίνων να αποδίδονται σε αυτό. Το 2020, 2,7. εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαγνώστηκαν με καρκίνο και άλλο 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από αυτόν.

Η Philip Morris International (PMI) «άνοιξε το δρόμο» στη διάθεση των καινοτόμων εναλλακτικών προϊόντων θέρμανσης καπνού με το IQOS - Gizelle Baker

Η Dr. Sharon Goodall, επικεφαλής της ομάδας Επιστημών της British American Tobacco. (BAT) αναφέρθηκε στα προϊόντα που δεν περιέχουν νικοτίνη αλλά και τις διαρκείς. επιστημονικές έρευνες, ενώ ο κ. Ian Jones, ερευνητής της Japan Tobacco International. (JTI), παρουσίασε στοιχεία μελετών που καταδεικνύουν μειωμένη έκθεση σε επιβλαβή και. δυνητικά επιβλαβείς ουσίες, από τη μετάβαση του τσιγάρου στα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού.

Ο κ. Joe Murillo, Διευθυντής του οργανισμού Juul Labs, εστίασε στη σημασία της έγκριτης. ενημέρωσης των καταναλωτών για τα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν τα οφέλη της. μείωση της βλάβης από τον καπνό, καθώς και στην ανάγκη της συνεχιζόμενης έρευνας για. τα εναλλακτικά προϊόντα.

Ποιοι είναι οι στόχοι της SCOHRE

H Διεθνής Ένωση για τον Έλεγχο του Καπνίσματος και τη Μείωση της Βλάβης – SCOHRE. υποστηρίζει καινοτόμες ιδέες και λύσεις για την περαιτέρω μείωση του επιπολασμού του. καπνίσματος στην Ευρώπη.

Η διακοπή του καπνίσματος και η πρόληψη παραμένουν οι πιο επιδραστικές παρεμβάσεις στην ιατρική και τη δημόσια υγεία. Στόχος της SCOHRE είναι οι επαγγελματίες υγείας να. ενημερώνουν συνεχώς κάθε καπνιστή και το κοινό για τις ανεπιθύμητες ενέργειες του. καπνίσματος, τη μεγαλύτερη αναστρέψιμη αιτία καρκίνου και τον πιο σημαντικό παράγοντα. για τις καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις.

Σε όλη την Ευρώπη θα πρέπει να υποστηριχθούν και να χρηματοδοτηθούν εκστρατείες για την πρόληψη και τη διακοπή. Ωστόσο, μελλοντικά, αναφερόμενη στους αρμόδιους των πολιτικών της Ε. Ε. που εργάζονται σε δράσεις αντιμετώπισης του καρκίνου, η SCOHRE εκτιμά ότι είναι σημαντικό να θεωρήσουμε. τη μείωση της βλάβης από τον καπνό ως συμπληρωματικό εργαλείο στις μέχρι τώρα πολιτικές για τον έλεγχο του καπνού.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

IQOS, PMI Gizelle Baker Gizelle Baker Gizelle Baker PMI