• Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Εν αγνοία των φαρμακοποιών αποφάσισε η κυβέρνηση να διανεμηθούν μέσω των φαρμακείων τα self tests για τον κορωνοϊό, όπως τονίζει ο Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), υπογραμμίζοντας ωστόσο πως δεν είναι αντίθετος, αλλά θεωρεί ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια, που πρέπει να ξεπεραστούν, ζητώντας ωστόσο συμβολική αμοιβή.

Εν αγνοία των φαρμακοποιών αποφάσισε η κυβέρνηση να διανεμηθούν μέσω των φαρμακείων τα self tests για τον κορωνοϊό, όπως τονίζει ο Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), υπογραμμίζοντας ωστόσο πως δεν είναι αντίθετος, αλλά θεωρεί ότι υπάρχουν πολλά εμπόδια, που πρέπει να ξεπεραστούν, ζητώντας ωστόσο συμβολική αμοιβή.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως ανέφερε ο κ. Απόστολος Βαλτάς, στη συνάντηση που έγινε την περασμένη Τετάρτη, ενημερώθηκαν τα μέλη του Συλλόγου για το ενδεχόμενο να διενεργούνται στα φαρμακεία τα rapid tests και όχι τα self tests που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση.

Όπως είπε, τα rapid tests, διενεργούνται και σε άλλες χώρες, με τους φαρμακοποιούς να κάνουν την εξέταση έξω από το χώρο του φαρμακείου.

Βαλτάς: Πρακτικές δυσκολίες

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο κ. Βαλτάς τα self test θα διανείμονται δωρεάν από τα φαρμακεία και θα τα κάνει ο πολίτης μόνος του, καθώς υπάρχουν τεράστιες πρακτικές δυσκολίες για να διενεργούνται από τον φαρμακοποιό. Τα self test θέλουν μισή ώρα για να βγει το αποτέλεσμα.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των self test ανέφερε ότι με βάση όσα τον ενημέρωσαν, αυτή φτάνει το 90-95%. «Υπάρχει μία διάσταση απόψεων. Σίγουρα ένα rapid test είναι πολύ πιο αποτελεσματικό και ίσως πιο έγκυρο από ένα self test. To self test, όμως, κάνει την προειδοποίηση. Είναι το καμπανάκι για κάποιον που είναι θετικός ότι πρέπει να κάνει ένα μοριακό μετά» εξήγησε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, η ανακοίνωση που έγινε την περασμένη Παρασκευή, διαμορφώνει μία σειρά από ερωτήματα, τα οποία χρήζουν απάντησης. Πρόκειται – είπε – για ένα μεγάλο εγχείρημα, καθώς 30 έως 40 εκατομμύρια τεστ θα πρέπει να διανεμηθούν πανελλαδικά.

5πλασιασμός επισκέψεων

Όπως εκτίμησε, η εμπλοκή των φαρμακείων στη διαδικασία, θα αυξήσει σημαντικά την κίνηση μέσα σε αυτά. Σε 50 τετραγωνικά μέτρα κάθε φαρμακείου, εξυπηρετούνται σήμερα 2 άτομα.

Ο ΠΦΣ θέτει θέμα για την τεράστια ζήτηση που θα προκύψει. Αν υποθέσουμε ότι κάθε εβδομάδα θα γίνονται 4 εκατ. self tests δηλαδή 20 εκατ. το μήνα, τότε πρόκειται για 5πλασιασμό των επισκέψεων στα φαρμακεία!

Ο κ. Βαλτάς επανέλαβε ότι το ζήτημα δεν είναι οικονομικό, αν και σημείωσε πως ο υπουργός Υγείας θα έπρεπε να δώσει μια συμβολική αμοιβή, όπως έκανε αυτοβούλως για το κλείσιμο των ραντεβού για τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού. Το 65% των ραντεβού για τον εμβολιασμό κατά του covid έχει κλειστεί από φαρμακεία, εκτιμά ο ΠΦΣ. Τέλος, ο κ. Βαλτάς αναφέρθηκε στην άδικη κριτική που ασκήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στους φαρμακοποιούς και τόνισε: «Ο Έλληνας φαρμακοποιός προσφέρει με την ψυχή του, υπηρεσίες υγείας μέσα στις συνθήκες της covid-19».

Σκέρτσος : Χωρίς αμοιβή η διάθεση των self test

Λίγο νωρίτερα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος διαμήνυσε ότι δεν θα υπάρχει αμοιβή για τη διάθεση των self test κορωνοϊού από τα φαρμακεία.

«Θα ήταν και αστείο να ζητείται αμοιβή για ένα δωρεάν τεστ που απλά παίρνουν από το ράφι και το δίνουν στους πολίτες», σχολίασε ο κ. Σκέρτσος και πρόσθεσε ότι «θα υπάρχει ένα συμβολικό αντίτιμο προκαθορισμένου ύψους, το οποίο κάποιος πολίτης θα καταβάλει στους φαρμακοποιούς, εάν θέλει βοήθεια ή εκπαίδευση για το πώς θα διενεργήσει το τεστ».

«Είναι κρίσιμη η συμμετοχή του φαρμακείου της γειτονιάς» επεσήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και δήλωσε βέβαιος ότι (τα φαρμακεία) θα συνεργαστούν. «Είναι και επιβεβλημένη υποχρέωσή τους στο πλαίσιο του κοινωνικού λειτουργήματος που επιτελούν πρόσθεσε.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα