Αναμφισβήτητα, η καλή μνήμη όσο κι αν αποτελεί απαραίτητο στοιχείο στην καθημερινότητα μας κάποιες φορές μπορεί να εξασθενεί είτε επειδή είμαστε απλώς κουρασμένοι, είτε από κάποια ασθένεια. Αυτό βέβαια είναι συνηθέστερο στους μεγαλύτερους ανθρώπους.
Ακόμη, ανάλογα με το τι αντιμετωπίζουμε στη ζωή μας, η διάθεση και τα συναισθήματά μας μπορεί να έχουν διακυμάνσεις. Να έχουμε πεσμένη διάθεση, αρνητικά συναισθήματα, καθόλου όρεξη, ειδικά αν περνάμε μια δύσκολη περίοδο.
Τι θα έλεγες αν υπήρχε κάτι που μπορεί να βελτιώσει τόσο τη μνήμη όσο και τη διάθεσή σου;
Ένα συστατικό, που σύμφωνα με έρευνες, μπορεί σου δώσει καλή μνήμη αλλά και ευτυχία.
Αυτό δεν είναι άλλο από τον κουρκουμά, αυτό το πολύχρωμο φυτό, από το οποίο παράγεται το κάρι.
Ο κουρκουμάς ή κουρκούμη, είναι αντιφλεγμονώδες φυτό με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Στην Ινδία, μάλιστα, όπου υπάρχει σε αφθονία, οι κάτοικοι παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά Αλτσχάιμερ και καλύτερες γνωστικές επιδόσεις.
Άνθρωποι με ήπια απώλεια μνήμης λόγω γήρατος εξετάστηκαν για την έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.
«Η ιδιότητα αυτή του κουρκουμά ίσως οφείλεται στη ικανότητά του να μειώνει την εγκεφαλική φλεγμονή, που συνδέεται τόσο με το Αλτσχάιμερ όσο και με τη σοβαρή κατάθλιψη», αναφέρει ο Δρ. Gary Small, συγγραφέας της έρευνας.

Στοιχεία μελέτης
Οι 40 συμμετέχοντες, ηλικίας 50 έως 90 ετών, είχαν παρουσιάσει ήπια απώλεια μνήμης. Στους μισούς χορηγήθηκαν 90 mg κουρκουμά δύο φορές την ημέρα για 18 μήνες, ενώ οι υπόλοιποι πήραν εικονικό φάρμακο.
Αφού ερευνήθηκαν τα επίπεδα κουρκουμίνης στο αίμα τους και έκαναν τις απαραίτητες εξετάσεις, η έρευνα έδειξε ότι όσοι πήραν αυτό το συστατικό, παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη μνήμη και στη διάθεση.
Στα τεστ μνήμης, μάλιστα, εμφάνισαν βελτίωση κατά 28% αλλά και άνοδο στη συνολική τους διάθεση.
Η έρευνα θα συνεχιστεί όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης αλλά και για να βρεθεί αν ο κουρκουμάς μπορεί να έχει συνολικά κάποια σημαντικά γνωστικά οφέλη μέσα τα επόμενα χρόνια.
Όσον αφορά εμάς, μπορούμε να προσθέσουμε τον κουρκουμά και το κάρι στη διατροφή μας, καθώς τα οφέλη είναι πολλά, εκτός από γευστικά.