ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΚορωνοϊός: 8 στους 10 πολίτες ανησυχεί για την οικονομική κατάσταση

Κορωνοϊός: 8 στους 10 πολίτες ανησυχεί για την οικονομική κατάσταση

- Advertisement -

Έκδηλη παραμένει η ανησυχία των πολιτών αναφορικά με το μέλλον της κρίσης που προκαλεί η νόσος COVID-19 καθώς το 80,3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ανησυχεί για την οικονομική του κατάσταση, το 31,2% ότι θα μείνει άνεργος/η και 63,5% πως ανησυχεί ότι θα περιοριστούν οι ατομικές του ελευθερίες λόγω της πανδημίας.

Έκδηλη παραμένει η ανησυχία των πολιτών αναφορικά με το μέλλον της κρίσης που προκαλεί η νόσος COVID-19 καθώς το 80,3% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ανησυχεί για την οικονομική του κατάσταση, το 31,2% ότι θα μείνει άνεργος/η και 63,5% πως ανησυχεί ότι θα περιοριστούν οι ατομικές του ελευθερίες λόγω της πανδημίας.
Πηγή: Ινστιτούτο Επικοινωνίας και Αλφαβητισμού στην Υγεία και στα ΜΜΕ – healthpharma.gr

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης ποσοστό 65% πιστεύει ότι η Κυβέρνηση ελέγχει την κατάσταση, ενώ 40,9% πιστεύει ότι οι επίσημες αρχές αποκρύπτουν δεδομένα αναφορικά με το Κορωνοϊό.

Ποσοστό 48,6% εμπιστεύεται λίγο έως καθόλου, όλα όσα αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ποσοστό 59,5% εμπιστεύεται πολύ έως απόλυτα την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας. Τέλος ποσοστό 35,3% πιστεύει πως ο Κορωνοϊός φτιάχτηκε από άνθρωπο και 61,2% ότι είναι απόλυτα δικαιολογημένη η αναστάτωση που έχει προκληθεί αναφορικά με την προστασία της δημόσιας υγείας.

Τα ανωτέρω αποτελούν συμπεράσματα της έρευνας που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Επικοινωνίας και Αλφαβητισμού στην Υγεία και στα ΜΜΕ σε συνεργασία με τη διαδικτυακή σελίδα ενημέρωσης healthpharma.gr. Η έρευνα επιχείρησε να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες διαχειρίστηκαν την περίοδο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, αλλά και τις απόψεις τους αναφορικά με την κρίση COVID-19.

Η πρόεδρος του Ινστιτούτου και Αν. Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας κ. Έφη Σίμου σχολιάζει τα βασικά ευρήματα αναφορικά με την έρευνα:
covid και οικονομική κατάσταση
Δρ. Έφη Σίμου

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η πλειοψηφία των ερωτηθέντων επέδειξε εξαιρετική κοινωνική συνοχή, αλληλεγγύη, υπευθυνότητα και ατομική ευθύνη. Ποσοστό 68,4% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι είχε κάποιο άτομο να συζητήσει τα προσωπικά του θέματα.

Το ποσοστό αυτό μαζί με το 88% που δήλωσε ότι έμεινε με την οικογένεια ή κάποιο φίλο κατά τη διάρκεια του lockdown πιθανόν να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο γεγονός ότι ποσοστό 41,6% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αισθάνονταν ήρεμοι και μόνο 23,1% φοβισμένοι και 9,8% πανικοβλημένοι. Πολύ υψηλά ήταν επίσης τα ποσοστά τήρησης των μέτρων προστασίας, καθώς ποσοστό 90.3% τήρησε αυστηρά τους κανόνες ατομικής υγιεινής και 78,6% τα μέτρα φυσικής απόστασης».

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οι συμμετέχοντες δήλωσαν σε μικρό ποσοστό ότι υπέφεραν από αϋπνία (13,8%), αίσθημα κόπωσης (16,2%). Ποσοστό 22,7% ένιωσε αίσθημα θυμού και 20,7% αίσθημα θλίψης. Σε ποσοστό 44,3% μιλούσαν πιο συχνά στο τηλέφωνο σε σχέση με πριν. Ενώ, το 59,8% επικοινωνούσαν περισσότερο μέσω διαδικτύου σε σχέση με πριν. Τέλος ποσοστό 35,7% έβγαιναν για περίπατο λιγότερο συχνά σε σχέση με πριν.

Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη, με αυξημένη αβεβαιότητα, πληθώρα επιστημονικών ασαφειών και δυσκολία σταθερών προβλέψεων, η πλειοψηφία των ευρημάτων αθροιστικά καταδεικνύει, ότι έχουμε πολύ καλή επίγνωση της κατάστασης και τη διαχειριστήκαμε με σύνεση. Περαιτέρω προσπάθειες, θα πρέπει να στοχεύουν στην επεξήγηση της επιστημονικά τεκμηριωμένης σκοπιμότητας και αναγκαιότητας της αυστηρής τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας, παράλληλα με το σεβασμό των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Δείξαμε ψυχραιμία και κοινωνική υπευθυνότητα. Θα πρέπει να συνεχίσουμε με το ίδιο ψυχικό σθένος. Ώστε να βγούμε από την κρίση εξίσου δυνατοί και με κοινωνική συνοχή.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας στο παράρτημα που ακολουθεί.
συμπεράσματα της έρευνας που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Επικοινωνίας και Αλφαβητισμού στην Υγεία και στα ΜΜΕ σε συνεργασία με τη διαδικτυακή σελίδα ενημέρωσης healthpharma.gr
Πηγή: Ινστιτούτο Επικοινωνίας και Αλφαβητισμού στην Υγεία και στα ΜΜΕ – healthpharma.gr
Κορωνοϊός: Ταυτότητα έρευνας για την κρίση του COVID-19:

H έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Επικοινωνίας και Αλφαβητισμού στην Υγεία και στα ΜΜΕ (hit.org.gr) σε συνεργασία με τη διαδικτυακή σελίδα ενημέρωσης healthpharma.gr. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 23 έως τις 28 Απριλίου του 2020.

Πληθυσμός:

Γενικό κοινό, άντρες και γυναίκες, πανελλαδικό δείγμα. Μέγεθος δείγματος: n=1.322 συνεντεύξεις. Στάθμιση δεδομένων: Τα δεδομένα σταθμίστηκαν βάσει των πραγματικών αναλογιών του πληθυσμού, ώστε να εξομαλυνθούν τυχόν αποκλίσεις από τον πραγματικό πληθυσμό. Συγκεκριμένα, τα δεδομένα σταθμίστηκαν με Πανελλαδικά στοιχεία πληθυσμού από την ΕΛ.ΣΤΑΤ (Απογραφή 2011). Παράγοντες στάθμισης: Φύλο | Ηλικιακή ομάδα | Περιοχή | Αστικότητα|.

Η έρευνα δεν χρηματοδοτήθηκε από κανένα φορέα βασίστηκε στην εθελοντική εργασία. Το ερωτηματολόγιο δεν έχει εμπορικούς σκοπούς. Τα αποτελέσματα στοχεύουν στην έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση όλων μας, αναφορικά με τη διαχείριση της κρίσης από την πανδημία του COVID – 19.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ