ΦάκελοιΔιαβήτηςΑυξημένη θνησιμότητα συνεπάγεται η όψιμη διάγνωση με διαβήτη

Αυξημένη θνησιμότητα συνεπάγεται η όψιμη διάγνωση με διαβήτη

- Advertisement -

Όσο νωρίτερα έχει διαγνωστεί κάποιος με διαβήτη τύπου 2 διατρέχει υψηλότερος κίνδυνος θανάτου από καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetologia.
«Η διάγνωση με διαβήτη τύπου 2 σε νεαρή ηλικία, δηλαδή μεγαλύτερη διάρκεια της νόσου, συσχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία, κυρίως όμως από καρδιαγγειακή νόσο», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα συμπεράσματα της μελέτης.
Αναλύοντας τα στοιχεία 743.709 Αυστραλών με διαβήτη τύπου 2 που είχαν εγγραφεί στην εθνική βάση NDSS την περίοδο 1997-2011, οι καθηγητές Ντιάννα Μαγκλιανο και Τζόναθαν Σαου από το Ινστιτούτο Καρδιάς και Διαβήτη Baker της Μελβούρνης, διαπίστωσαν πως είχαν καταγραφεί συνολικά 115.363 θάνατοι την περίοδο της μελέτης. Στη βάση περιλαμβάνονταν στοιχεία για την θνησιμότητα από κάθε αιτία, περιλαβανομένης της καρδιαγγειακής και του καρκίνου.
Παράλληλα, συγκριτικά στα δύο άτομα ίδιας ηλικίας αποδείχθηκε πως αυτός που είχε δέκα χρόνια νωρίτερα διαγνωστεί με τη νόσο είχε 20% με 30% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία και περίπου 60% αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας. Αυτό ίσχυε για άνδρες και γυναίκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ