ΦάκελοιΔιαβήτηςΚαταστροφικός για τους διαβητικούς ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας

Καταστροφικός για τους διαβητικούς ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Ως… «ταφόπλακα» χαρακτηρίζει για τους διαβητικούς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) τις περικοπές που περιλαμβάνει ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), που εισήχθη εσπευσμένα για αναθεώρηση στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ τη Τετάρτη μετά από εντολή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

O νέος ΕΚΠΥ τέθηκε προς έγκριση στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ αιφνιδιαστικά και με συνοπτικές διαδικασίες. Μάλιστα ο πρόεδρος του Οργανισμού Σωτήρης Μπερσίμης απουσίαζε από τη συνεδρίαση διότι βρίσκεται σε προγραμματισμένο ταξίδι στις Βρυξέλες για θέματα του Δικτύου European Healthcare Fraud & Corruption Network στο οποίο είναι πρόεδρος.

Αν και η απουσία του κ. Μπερσίμη από τη συνεδρίαση βάρυνε το κλίμα τελικά το νέο ΕΚΠΥ ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, ενώ υπήρξαν και αποχωρήσεις.

Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι ενάντια στο άρθρο 47 της πρότασης για τροποποίηση του ΕΚΠΥ, κάνοντας λόγω για «καταστροφικές» διατάξεις.
Συγκεκριμένα στην Παράγραφο 5 του άρθρου για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, τους ινσουλινοεξαρτώμενους δηλαδή, οι μηνιαίες ταινίες μέτρησης σακχάρου και οι σκαριφιστήρες μειώνονται από 200 σε 150, ενώ οι βελόνες ινσουλίνης, παρά το πάγιο αίτημά μας για αύξηση της ποσότητάς τους, παραμένουν στις 100.
Αντίστοιχα, στους ινσουλινοθεραπευόμενους, τους πάσχοντες δηλαδή από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, που βρίσκονται σε αποκλειστική αντιμετώπιση της πάθησης με ινσουλίνη, οι χορηγούμενες βελόνες ανέρχονται σε 60 μηνιαίως, ποσότητα που είναι ανεπαρκής για τις ανάγκες τους.
«Η βελόνα που βιδώνει στο στυλό ινσουλίνης, όπως και κάθε άλλη βελόνα πρέπει να χρησιμοποιείται μια και μόνο φορά. Οι παγκόσμιες επιστημονικές οδηγίες ορίζουν ότι άτομα με διαβήτη τύπου 1 για τον αποτελεσματικό αυτοέλεγχο και τη διαχείριση της χρόνιας πάθησής τους, πρέπει να μετρούν το σάκχαρό τους τουλάχιστον 6 φορές την ημέρα, προκειμένου να προλάβουν και να απομακρύνουν τον κίνδυνο των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη, ενώ αντίστοιχα οι ινσουλινοθεραπευόμενοι με διαβήτη τύπου 2 τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα» επισημαίνει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.
Επίσης στην πρόταση του νέου ΕΚΠΥ αναφέρεται ότι οι ασφαλισμένοι δεν καταβάλουν συμμετοχή για το αναλώσιμο Υγειονομικό Υλικό και συγκεκριμένα για το σακχαρώδη διαβήτη: «Τα αναλώσιμα υλικά διαβήτη, όπως ταινίες μέτρησης, βελόνες, σκαριφιστήρες, τα αναλώσιμα συστημάτων καταγραφής γλυκόζης, συνδεδεμένα με την αντλία ή κάθε τύπο μηχανήματος που χρησιμεύει προς τούτο, με μηνιαία δαπάνη ισόποση με τη δαπάνη των ήδη χορηγούμενων ειδών μέτρησης, δηλαδή ταινίες σακχάρου και σκαριφιστήρες».
«Είναι ξεκάθαρο πλέον πως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν προτίθεται να εντάξει στην αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ το σύστημα στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης Libre. Όλοι στο χώρο του σακχαρώδη διαβήτη από την παραπάνω παράγραφο αντιλαμβανόμαστε ξεκάθαρα ότι, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις τους κατά τη τελευταία διετία, το σύστημα libre δεν πρόκειται να αποζημιωθεί ποτέ στην Ελλάδα και επίσης πως όσοι χρησιμοποιούσαν αντλίες με συστήματα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης θα πρέπει να τα ξεχάσουν» σχολιάζει η Ομοσπονδία διότι όπως εξηγεί στο άρθρο 48 παράγραφος Α, «Αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης», προστίθεται 10% συμμετοχή στον ασφαλισμένο για τη συσκευή, ενώ δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο αν αυτό ισχύει και για τα αναλώσιμά της.
«Είναι δεδομένο πλέον ότι θα υπάρξει πρόβλημα όχι μόνο στη διαθεσιμότητα των ήδη υπαρχόντων τεχνολογιών, όπως οι αντλίες συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, αλλά κυρίως στη δυνατότητα επιλογής χρήσης τους από τα άτομα με διαβήτη».
Επίσης στο νέο ΕΚΠΥ πουθενά δεν αναφέρεται η αποζημίωση των διαβητικών θεραπευτικών υποδημάτων, αλλά ούτε και οι κατευθυντήριες οδηγίες για τον τρόπο και το είδος υποδήματος που πρέπει να χορηγείται κατά περίπτωση.
Ο αν. υπουργός Υγείας μιλώντας στη Βουλή στη κατά τη συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο υποστήριξε σχετικά με το νέο ΕΚΠΥ ότι «ποτέ άλλοτε δεν έχει γίνει τέτοιας έκτασης επεξεργασία και προετοιμασία για ένα τόσο σοβαρό θέμα». Και συνέχισε λέγοντας ότι «ποτέ άλλοτε κάποιος προκάτοχός του υπουργός δεν έσκυψε πάνω στον Κανονισμό, ελέγχοντας γραμμή-γραμμή τις προβλέψεις και μέριμνές του, με στόχο τις ποιοτικές υπηρεσίες σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση πόρων».
Ενώ είπε για τον ΕΟΠΥΥ ότι «για πρώτη φορά ο Οργανισμός αξιοποιεί στο έπακρο και αποτελεσματικά τους κρατικούς πόρους που του διατίθενται, ενώ ο τρόπος που διαχειρίζεται τους παρόχους και τις υπηρεσίες του είναι σύγχρονος και πρωτοποριακός και αποσπά τα διεθνή εύσημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ