ΦάκελοιΔιαβήτηςΣε 9 κλινικές δοκιμές το χάπι της Novo Nordisk για τον διαβήτη

Σε 9 κλινικές δοκιμές το χάπι της Novo Nordisk για τον διαβήτη

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Τα πρώτα επιτυχημένα αποτελέσματα μεγάλης μελέτης τελικού σταδίου για ένα χάπι που υπόσχεται να μεταμορφώσει την αγορά του σακχαρώδους διαβήτη παρουσίασε ο μεγαλύτερος παραγωγός φαρμάκου της κατηγορίας, η Novo Nordisk.
Το δια του στόματος μορφή φάρμακο, γνωστό ως δραστική σεμαγλουτίδη, αποτελεί καθοριστικής σημασίας εγχείρημα για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του ομίλου, στοχεύοντας σε μια αγορά με 450 εκατομμύρια διαβητικούς παγκοσμίως.
Το νέο φάρμακο αποτελεί απειλή για την φαρμακευτική επιχείρηση Eli Lilly, βασικό αντίπαλο της Novo, στην αγορά των πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του διαβήτη.
Στόχος της Novo Nordisk είναι φέτος να «δημοσιοποιήσει» τα στοιχεία των φακέλων από τις υπόλοιπες 9 κλινικές δοκιμές του φαρμάκου και να το υποβάλει σε διαδικασία έγκρισης στις ρυθμιστικές αρχές το 2019, στοχεύοντας στην εμπορική του διάθεση το 2020.

«Νέο όπλο»
Η επιστημονική κοινότητα χαρακτηρίζει ως «νέο όπλο» τη σεμαγλουτίδη για την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη, αποτελώντας μια εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία ειδικά για ασθενείς που δεν είναι πρόθυμοι να ξεκινήσουν με ενέσιμες θεραπείες.
Ωστόσο, η τιμή θα είναι καθοριστική του βαθμού απορρόφησης του φαρμάκου από τα ευρωπαϊκά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ