ΦάκελοιΙώσεις & Βακτήρια20χρονη χάνει τα νύχια των ποδιών της μετά από fish pedicure –...

20χρονη χάνει τα νύχια των ποδιών της μετά από fish pedicure – Τι λένε οι ειδικοί

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Τους κινδύνους που εγκυμονεί το ευρέως διαδεδομένο fish pedicure για την υγεία των καταναλωτών επιβεβαιώνει το πρόσφατο περιστατικό μιας 20χρονης στην Μ. Βρετανία, όταν μετά από μερικές ημέρες θεραπείας διαπίστωσε ότι «χάνει» τα νύχια των ποδιών της.
Η εναλλακτική προσέγγιση στην περιποίηση των άκρων με τη χρήση ψαριών, που απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα κρύβει… λοιμώξεις, ικανές να μετατρέψουν το spa σε εφιάλτη.
Σύμφωνα με το έγκριτο περιοδικό JAMA Dermatology, το οποίο και ανέδειξε το συμβάν, η 20χρονη προσβλήθηκε από ονυχομάδηση (onychomadesis). Η πάθηση προκαλεί υποχώρηση στα νύχια και μία από τις αιτίες που την προκαλεί είναι ακριβώς αυτό το είδος περιποίησης, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά και ο δερματολόγος της.
Οι αιτιάσεις, δεν αφορούν αποκλειστικά τα μικροσκοπικά ψαράκια. Αρκετές φορές το νερό της γυάλας αποτελεί εστία μολύνσεων, επειδή δεν καθαρίζονται σωστά ή και καθόλου. Αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση βακτηρίων που βρίσκονται στο νερό όσο και στα ψάρια να μολύνουν τους υποψήφιους πελάτες.

Ποιοι κινδυνεύουν σύμφωνα με τους ειδικούς…
«Η πρόσφατη δημοσίευση στο JAMA Dermatology που αφορά σε περιστατικό ονυχομάδησης κάτω άκρων μετά από πεντικιούρ με ψάρια (fish spa), θα πρέπει να μας προβληματίσει σχετικά με την ασφάλεια της συγκεκριμένης δημοφιλούς θεραπείας, η οποία έχει απαγορευτεί ή βρίσκεται υπό επιτήρηση σε αρκετές χώρες του κόσμου, καθώς τα οφέλη της δεν έχουν επαρκώς τεκμηριωθεί από την επιστημονική κοινότητα», όπως τονίζει στο healthpharma.gr o κ. Χριστόφορος Λοϊζίδης, MD, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Facemed, υπογραμμίζοντας πως «Ο τραυματισμός του δέρματος που γίνεται με το τσίμπημα των ψαριών ενδέχεται να δημιουργήσει αμυχές, διαβρώσεις ή και πληγές στο δέρμα και στα νύχια των ποδιών, που είναι πύλες εισόδου μικροοργανισμών και πιθανής πρόκλησης λοιμώξεων δέρματος και μαλακών μορίων. Ο κίνδυνος δερματικής μόλυνσης είναι μεγαλύτερος σε ανοσοκατασταλμένα άτομα, όπως είναι οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατική ή/και νεφρική ανεπάρκεια, χρόνιες λοιμώξεις (HIV και φυματίωση), μεταμοσχευμένοι ασθενείς κ.ά. Εάν δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, το νερό που περιέχεται στις δεξαμενές των ψαριών ενδέχεται να περιέχει παθογόνα μικρόβια, που μπορεί να προέρχονται από τον προηγούμενο πελάτη. Επίσης τα ίδια τα ψάρια ενδέχεται να φέρουν μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια, μύκητες ή παράσιτα, που θα μπορούσαν να μεταφερθούν και να μολύνουν τον άνθρωπο».

Η μόδα του fish pedicure
Η τρέλα του fish pedicure, του «φυσικού» πεντικιούρ με τα Garra rufa ή doctor fish όπως τα αποκαλούν, ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια από την Ασία και γύρω στο 2007 έφτασε στην Αμερική και στην Ευρώπη (και λίγο αργότερα στην Ελλάδα)
Τα τελευταία χρόνια και ενώ τα spa και τα nail salons με υπηρεσίες fish pedicure είχαν ήδη κατακλύσει την αγορά, έφτασαν και οι πρώτες προειδοποιήσεις από μικροβιολόγους, δερματολόγους αλλά και υπηρεσίες υγείας στη Γαλλία, στην Αμερική και στη Μεγάλη Βρετανία: Το fish pedicure δεν είναι 100% ασφαλές – τουλάχιστον για κάποιους … Σύμφωνα με άρθρα που δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά έντυπα και εφημερίδες κύρους όπως Guardian, Telegraph και Monde , μολονότι η θεραπεία κρίνεται γενικά ως «χαμηλού κινδύνου» για τα υγιή άτομα, -με την προϋπόθεση πάντα ότι τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής-, ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται σημαντικά για άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό, διαβήτη, ψωρίαση ή δερματικές βλάβες (αμυχές, πληγές, κλπ).
Να σημειωθεί πως μπορεί στην Ευρώπη και την Κίνα να είναι διαδεδομένο το spa με ψάρια, αλλά σε πολλά κράτη των ΗΠΑ αυτού του είδους τα spa έχουν απαγορευτεί.
Όσο για το πότε θα επανέλθουν τα νύχια στα κάτω της άκρα, αυτά μπορεί να κάνουν μήνες να ξαναβγούν ή ίσως και ένα ολόκληρο χρόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ