TOP NEWSΨωρίαση και καρδιακή ανεπάρκεια «εκτοξεύουν» τις πωλήσεις της Novartis

Ψωρίαση και καρδιακή ανεπάρκεια «εκτοξεύουν» τις πωλήσεις της Novartis

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός 

Οι ισχυρές επιδόσεις στις πωλήσεις των φαρμάκων Cosentyx και Entresto επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ομίλου Novartis AG για αύξηση των οικονομικών αποτελεσμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας, αναμένεται σημαντική ενίσχυση των αποδόσεων παρά την περικοπή των σχεδιαζόμενων αυξήσεων στις τιμές φαρμάκων στις ΗΠΑ – μετά τις πιέσεις που δέχθηκε η βιομηχανία από εκπροσώπους της προεδρίας του Donald Trump για το υψηλό κόστος των φαρμάκων.
Οι καθαρές πωλήσεις του δεύτερου τριμήνου της εταιρείας ανήλθαν στα 13,16 δισ. δολάρια από τα 12,24 δισ. δολάρια, με τη μονάδα ογκολογίας να καταγράφει συνεχιζόμενη ανάπτυξη στη διάρκεια του έτους, παρά την απώλεια αποκλειστικότητας για το blockbuster φάρμακο Gleevec/Glivec.
Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε καθαρά έσοδα από τόκους ύψους 7,77 δισ. δολάρια σε σχέση με τα 1,98 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο, επωφελούμενη από τα κέρδη των 5,7 δισ. δολαρίων λόγω της πώλησης συμμετοχής σε μια κοινοπραξία με τη GlaxoSmithKline. Για το λόγο αυτό, η τριμηνιαία σύγκριση δεν είχε νόημα.
Τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσε ότι θα διαχώριζε από το ενεργητικό της τη μονάδα φροντίδας ματιών της Alcon, μια επιχειρηματική μονάδα που αποτιμάται σε περισσότερα από 20 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, έως τον ερχόμενο Οκτώβριο αναμένεται και η έγκριση γονιδιακής θεραπείας για τη μυϊκή ατροφία του νωτιαίου μυελού, η οποία είναι αποτέλεσμα εξαγοράς της AveXis, έναντι 8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η υπεροχή του Entresto
Η χρήση του Entresto, το οποίο αποτελεί την πρώτη και μοναδική θεραπεία και παρουσιάζει σημαντικό όφελος σε ότι αφορά στη θνητότητα, πιστεύεται ότι θα συμβάλει στην μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή με λιγότερες νοσηλείες για εκατομμύρια πάσχοντες, από καρδιακή ανεπάρκεια.
Η καρδιακή ανεπάρκεια αποτελεί μία πάθηση που είναι απειλητική για τη ζωή και προσβάλει σχεδόν 15 εκατομμύρια Ευρωπαίους, από τους οποίους οι μισοί περίπου πάσχουν από τη μορφή του μειωμένου κλάσματος εξώθησης.
Το Entresto είναι δισκίο που χορηγείται δύο φορές την ημέρα και διαθέτει ένα μοναδικό τρόπο δράσης, ο οποίος θεωρείται ότι μειώνει την καταπόνηση της ανεπαρκούσας καρδιάς. Η έγκριση βασίστηκε, στα αποτελέσματα της μελέτης PARADIGM-HF σε 8.442 ασθενείς με HFrEF, η οποία διακόπηκε πρώιμα όταν αποδείχθηκε ότι το Entresto μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια έναντι του αναστολέα του ΜΕΑ εναλαπρίλη. Στο τέλος της μελέτης, οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε το Entresto είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να βρίσκονται στη ζωή και λιγότερες πιθανότητες να έχουν νοσηλευθεί λόγω της καρδιακής ανεπάρκειας σε σχέση με εκείνους στους οποίους χορηγήθηκε εναλαπρίλη. Η ανάλυση των δεδομένων σχετικά με την ασφάλεια έδειξε ότι το Entresto είχε παρόμοιο προφίλ ανοχής με την εναλαπρίλη.
Κάθε ημέρα 10.000 Ευρωπαίοι διαγιγνώσκονται με καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ 15 εκατομμύρια άτομα εκτιμάται ότι πάσχουν από αυτή τη νόσο. Παρά το επίπεδο αυτό του επιπολασμού, τα περισσότερα άτομα δεν αναγνωρίζουν τα συμπτώματα, γεγονός που σημαίνει ότι διαγιγνώσκονται εσφαλμένα ή αποδίδουν εσφαλμένα τα συμπτώματα στην προχωρημένη ηλικία.

Cosentryx… πρώτης γραμμής
Το Cosentyx (σεκουκινουμάμπη) έχει λάβει έγκριση ως συστηματική θεραπεία πρώτης γραμμής για τη μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας σε ενήλικες που είναι υποψήφιοι για συστηματική θεραπεία.
Η σεκουκινουμάμπη είναι ο πρώτος και μοναδικός αναστολέας της IL-17A που εγκρίνεται στην Ευρώπη ως βιολογική θεραπεία πρώτης γραμμής και αυτή η έγκριση αποτελεί ορόσημο στη θεραπεία των ασθενών με ψωρίαση. Επί του παρόντος, όλες οι βιολογικές θεραπείες για την ψωρίαση, συμπεριλαμβανομένων των θεραπειών κατά του παράγοντα νέκρωσης των όγκων (αντι-TNF) και της ουστεκινουμάμπης, συστήνονται ως συστηματικές θεραπείες δεύτερης γραμμής στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τη μελέτη Φάσης IIIb CLEAR, το Cosentyx παρουσίασε υπεροχή σε σχέση με το Stelara (ουστεκινουμάμπη) και έλαβε την έγκριση της ΕΕ. Σε κλινικές μελέτες Φάσης ΙΙΙ, τουλάχιστον 70% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με σεκουκινουμάμπη εμφάνισαν καθαρό δέρμα ή σχεδόν καθαρό δέρμα κατά τη διάρκεια των πρώτων 16 εβδομάδων θεραπείας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το αποτέλεσμα του καθαρού δέρματος διατηρήθηκε με τη συνεχιζόμενη θεραπεία στην πλειονότητα των ασθενών για τουλάχιστον 52 εβδομάδες.
Η μελέτη CLEAR ήταν η δεύτερη μελέτη σύγκρισης για την σεκουκινουμάμπη, η οποία παρουσίασε επίσης υπεροχή σε σχέση με το Enbrel (ετανερσέπτη) όσον αφορά στην επίτευξη καθαρού δέρματος στη μελέτη FIXTURE. Στο κλινικό πρόγραμμα Φάσης III το συνολικό προφίλ ασφάλειας της σεκουκινουμάμπης ήταν καλό, ενώ παρατηρήθηκαν ελάχιστες διαφορές μεταξύ ετανερσέπτης και ουστεκινουμάμπης στις συγκριτικές μελέτες που διεξήχθησαν.
Η ψωρίαση είναι μια χρόνια αυτοάνοση νόσος που χαρακτηρίζεται από παχιές και εκτεταμένες δερματικές βλάβες, οι οποίες ονομάζονται πλάκες και συνήθως προκαλούν κνησμό, αποφολίδωση και πόνο. Συσχετίζεται με σημαντική επιβάρυνση της ποιότητας ζωής από σωματική και ψυχολογική άποψη. Η ψωρίαση προσβάλλει έως και 3% του παγκόσμιου πληθυσμού ή περισσότερους από 125 εκατομμύρια ανθρώπους. Στην Ευρώπη, το ποσοστό υπολογίζεται σε περίπου 0,8% και αυτό σημαίνει ότι η ψωρίαση κατά πλάκας προσβάλλει περίπου 3,7 εκατομμύρια Ευρωπαίους, ενώ περίπου 2,4 εκατομμύρια άτομα θεωρούνται ότι έχουν μέτρια ως σοβαρή νόσο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ