ΒασικόΑγωγές ασθενών κατά της Gilead για μονοπωλιακές πρακτικές σε φάρμακα του HIV

Αγωγές ασθενών κατά της Gilead για μονοπωλιακές πρακτικές σε φάρμακα του HIV

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Πυρά κατά της φαρμακευτικής επιχείρησης Gilead Sciences εξαπολύει ομάδα ασθενών επισημαίνοντας πως βάζει τα συμφέροντα των μετόχων πάνω από αυτά της δημόσιας υγείας, μετά τις μονοπωλιακές πρακτικές και την απόσυρση θεραπειών κατά του ιού HIV.
Το πεδίο διαμάχης αφορά τη δραστική ουσία tenofovir disoproxil fumarate (TDF) της Gilead Science, που έλαβε έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το 2001. Οι ενάγοντες, Michael Lujano και Jonathan Gary -κάτοικοι της Καλιφόρνια- ισχυρίζονται ότι ενώ η εταιρεία γνώριζε πως η ένωση εμπεριείχε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών, η Gilead απέκρυψε αυτή την πληροφορία.
Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία η Gilead Sciences διέθεσε στην αγορά δύο φάρμακα, το Truvada και Atripla, με το κάθε ένα από αυτά να περιέχει την TDF. Ο Michael Lujano και ο Jonathan Gary ισχυρίζονται πως λαμβάνοντας τα φάρμακα αυτά επί σειρά πολλών ετών, υποφέρουν πλέον από οστεοπενία και οστεοπόρωση. Μάλιστα, ο Jonathan Gary υποφέρει επίσης και από το σύνδρομο Fanconi. Το σύνδρομο Fanconi είναι ένα σύνολο διαταραχών της νεφρικής λειτουργίας οφειλόμενων σε διάφορες κληρονομικές ανωμαλίες ή εξωγενείς παράγοντες. Η νεφρική δυσλειτουργία οδηγεί σε πολυουρία και πολυδιψία, διαταραχές του ύδατος, του ασβεστίου, του καλίου του μαγνησίου, κ.α. και συχνά σε οστικές αλλοιώσεις.

ΚΑΝΤΕ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Οι καταγγελίες…
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι ασθενείς ισχυρίζονται ότι η Gilead Science απέκρυψε εν γνώση της πως τα φάρμακα που εμπεριέχουν την TDF δημιουργούν προβλήματα στα νεφρά και τα οστά. Η εταιρεία θα μπορούσε να διαθέσει τα φαρμακευτικά σκευάσματα Truvada και Atripla με την ασφαλέστερη εναλλακτική λύση της TAF.
Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι η φαρμακευτική επιχείρηση δεν διέθεσε τη δραστική TAF νωρίτερα, διότι θα μείωνε την εμπορευσιμότητα των φαρμάκων TDF που προστατεύονται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
Ο Lujano και ο Gary που κατέθεσαν αγωγή στο ανώτατο δικαστήριο του Λος Άντζελες την Τρίτη, ζητούν αποζημίωση από την Gilead για κακόβουλη και κερδοσκοπική άρνηση να σχεδιάσει το Truvada και Atripla με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο. Οι ενάγοντες κατέθεσαν χωριστή αγωγή, σύμφωνα με τους LA Times.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ