ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗ«Ανάσταση νεκρών» από 100.000 δολ. υπόσχονται εταιρείες κρυογονικής

«Ανάσταση νεκρών» από 100.000 δολ. υπόσχονται εταιρείες κρυογονικής

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Τη δυνατότητα «ανάστασης νεκρών» στα επόμενα χρόνια υπόσχεται εταιρεία κρυογονικής προσφέροντας σε υποψήφιους πελάτες -με γεμάτα πορτοφόλια- δύο «πακέτα αναγέννησης» προς 100.000 δολ. για την κατάψυξη εγκεφάλου και πάνω από 250.000 δολ. για τη διατήρηση ολόκληρου του σώματος.

Αγγίζοντας τα όρια επιστημονικής φαντασίας, οι εταιρείες Alcor και Cryonics Institute με έδρα την Αριζόνα και το Μίσιγκαν αντίστοιχα επιχειρούν να υλοποιήσουν με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της επιστήμης την… Δευτέρα Παρουσία.

Η κρυογονική, γνωστή και ως cryonics ή κρυοσυντήρηση, είναι η τεχνική κατάψυξης ενός νεκρού σώματος ή τμημάτων αυτού, προκειμένου να διατηρηθούν με σκοπό μελλοντική χρήση.

Βαθιά κατάψυξη

Η μέθοδος της κρυογονικής, στην οποία το σώμα εισέρχεται σε βαθιά κατάψυξη, στους -196° C (-321° F), θεωρείται από ολοένα και περισσότερους ως ο πιθανότερος τρόπος για να «νικηθεί» ο θάνατος. Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ένας βρετανός επιχειρηματίας, ο οποίος πιστεύει ότι θα «ξυπνήσει» στο μέλλον και θα «βιώσει μια εντελώς νέα ζωή», αφού ο εγκέφαλος του θα τοποθετηθεί στο σώμα ενός άλλου ανθρώπου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της DailyMail, ο βρετανός άνδρας -που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του λόγω του ιδιαίτερα ευαίσθητου θέματος- δηλώνει ότι «δεν μπορεί να σκεφτεί τίποτα πιο συναρπαστικό».

Παρόλα αυτά, υπάρχουν πολλοί επικριτές της κρυογονικής καθώς όπως επισημαίνουν «δεν υπάρχει καμία ελπίδα επιτυχίας, καθώς όργανα όπως η καρδιά και τα νεφρά δεν έχουν ποτέ καταψυχθεί και αποψυχθεί με επιτυχία, πόσο μάλλον ο εγκέφαλος».

Ελπίδα αναβίωσης

Ωστόσο, οι υπέρμαχοι των νέων τεχνολογιών αντιμετωπίζουν την κρυοσυντήρηση ως μια «θαυματουργή διαδικασία προκειμένου να εξαπατήσουν το θάνατο», επενδύοντας έτσι στην ελπίδα αναβίωσης των κατεψυγμένων μερών ή ολόκληρων των σωμάτων στο μέλλον.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Υπάρχουν «πελάτες»

Η Alcor καταμετρά στο ενεργητικό της περί τα 1.000 μέλη, με μερικούς εξ’ αυτών να πληρώνουν το «πακέτο» των 255.000 δολ. για την πλήρη διατήρηση του σώματος τους.

Η εταιρεία διαθέτει σήμερα 149 νεκρούς ασθενείς που είναι αποθηκευμένοι στην εγκατάσταση της, συμπεριλαμβανομένου και του νεότερου ανθρώπου που έχει ποτέ κρυοσυντηρηθεί – του Matheryn Naovaratpong από την Ταϊλάνδη, ο οποίος ήταν μόλις δύο ετών όταν πέθανε.

Σε ιδανικές περιπτώσεις, η διαδικασία κατάψυξης πρέπει να ξεκινήσει μέσα σε δύο λεπτά από τη διακοπή λειτουργίας της καρδιάς. Στη χειρότερη περίπτωση και σύμφωνα με τους ειδικούς, η κρυοσυντήρηση δεν πρέπει να ξεκινήσει μετά τα 15 λεπτά.

Ο πρώτος άνθρωπος που καταψύχθηκε

Το 1965, η Life Extension Society ανακοίνωσε ότι διαθέτει εγκαταστάσεις και μπορεί πλέον να καταψύξει, να διατηρήσει και να προστατέψει έναν «ομοθερμικό» φίλο μας (άνθρωπο). Η LES προσφέρονταν να καταψύξει εντελώς δωρεάν τον άνθρωπο που επιθυμούσε να μπει σε κρυογονικό θάλαμο».

Ο αμερικανός καθηγητής ψυχολογίας Τζέιμς Μπέντφορντ άδραξε την ευκαιρία. Ο καθηγητής Μπέντφορντ έθεσε αμέσως υποψηφιότητα και επιλέχθηκε. Είχε διαγνωσθεί με καρκίνο στους νεφρούς που είχε κάνει μετάσταση στους πνεύμονες και σύμφωνα με τους γιατρούς δεν σήκωνε καμία θεραπεία. Θεωρείτο καταδικασμένος. Το σώμα του ψύχθηκε μερικές ώρες μετά το θάνατο του. Είχε φύγει από φυσικά αίτια που σχετίζονταν με την ασθένεια από την οποία έπασχε. Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μέθοδο της κρυογονικής ήταν οι Ντάντε Μπρουνόλ και Ρόμπερτ Νέλσον. Ο Νέλσον μάλιστα εξέδωσε και βιβλίο αργότερα για την τεχνική αυτή με τίτλο «Καταψύξαμε τον πρώτο άνθρωπο». Η διαδικασία κατάψυξης Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν η εξής. Αρχικά, χορηγήθηκε στο άψυχο σώμα του Μπέντφορντ, ένεση με διμεθυλοσουλφίδιο.

Αμφίβολη προστασία

Το μείγμα αυτό των φαρμάκων θεωρείτο ευεργετικό, αλλά ήταν αμφίβολη η προστασία του εγκεφάλου με τη διάφορα της θερμοκρασίας του σώματος. Η ψύξη και η διατήρηση ωστόσο δεν είχε ακόμη επιτευχθεί. Υπήρχαν αρκετά στάδια μέχρι την ολοκλήρωση τη κρυογονικής.

Το άψυχο σώμα του Μπέντφορντ τοποθετήθηκε στην κάψουλα «κρυο-φροντίδας» Το σώμα μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του επιστήμονα και ερευνητή Έντουαρντ Χόουπ στην Αριζόνα, μέσα σε ειδική «κάψουλα κρυο-φροντίδας». Εκεί παρέμεινε επί δύο χρόνια. Το 1969, διακομίστηκε στις εγκαταστάσεις «Galiso» στην Καλιφόρνια. Το 1977, ο γιος του Μπέντφορντ επέλεξε να τον κρατήσει στο σπίτι του, υπό την επίβλεψη των μελών της οικογενείας του.

Το κορμί του Μπέντφορντ διατηρείτο επί πολλά χρόνια σε διοξείδιο του αζώτου, μέχρι και το 1982, όταν ο οργανισμός «Alcor Life Extension Foundation» ζήτησε να το πάρει πίσω και να τον τοποθετήσει στα σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια του, όπου και παραμένει έως σήμερα.

Το Μάιο του 1991, γιατροί και επιστήμονες εκτίμησαν την κατάσταση του σώματος του Μπέντφορντ και κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: «Η εξωτερική του θερμοκρασία φαίνεται πως έχει παραμείνει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, λίγο κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου, στο μεσοδιάστημα των διαφόρων μεταφορών που υπέστη.

Οπότε είναι πιθανό να βρίσκεται σε καλή κατάσταση, παρά το πέρας των δεκαετιών». Οι σημερινές εγκαταστάσεις της Alcor Life Extension Foundation Ο Τζέιμς Μπέντφορντ στη διαθήκη του είχε αφήσει το ποσό των 100.000 δολαρίων για να ενισχύσει την έρευνα για την κρυογονική….

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ