ΒασικόΑμετακίνητο το δίδυμο Πολάκης - Ξανθός από το υπουργείο Υγείας;

Αμετακίνητο το δίδυμο Πολάκης – Ξανθός από το υπουργείο Υγείας;

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

«Ζήτημα ημερών» ο επικείμενος ανασχηματισμός προκειμένου το νέο υπουργικό σχήμα να εμφανιστεί «μονταρισμένο» και απόλυτα προετοιμασμένο στην επερχόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα σηματοδοτήσει και την εφόρμηση της κυβέρνησης για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Τα βασικά «χαρτιά» σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα αλλάξουν «χέρια», δηλαδή τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, ενώ εντός κυβέρνησης θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα παραμείνουν οι: Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Βερναρδάκης, Παππάς, Σταθάκης, Σπίρτζης, Γεροβασίλη, και το δίδυμο Ξανθός – Πολάκης.


Στις «στοχευμένες» αλλαγές θα τοποθετηθούν στην κυβέρνηση πρόσωπα της «γενιάς Τσίπρα» που συνδυάζουν τεχνοκρατική ικανότητα, αριστερή ταυτότητα, όρεξη για το καθήκον και καθαρό βιογραφικό, στα πρότυπα των προηγούμενων κυβερνητικών αλλαγών που σηματοδοτήθηκε στις προηγούμενες αλλαγές με τους: Τζανακόπουλο, Χαρίτση, Αχτσιόγλου, Βασιλειάδη και Ηλιόπουλο.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα υποδεχθεί τους τίτλους τέλους της μεταμνημονιακής εποχής αύριο Τρίτη, απευθύνοντας διάγγελμα, πιθανότατα όχι από το Μαξίμου, αλλά από κάποιο σημείο της χώρας με ιδιαίτερο συμβολισμό (ίσως και το νησί της Ιθάκης). Ενώ, από το βήμα της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη (στις 8 Σεπτεμβρίου) θα ανακοινώσει τα πρώτα θετικά μέτρα και το μεταμνημονιακό πρόγραμμα «δίκαιης ανάπτυξης», κηρύσσοντας ουσιαστικά την έναρξη της άτυπης, μακράς, προεκλογικής περιόδου.
Ορόσημο θεωρείται η ημερομηνία κατάθεσης του σχεδίου Προϋπολογισμού στη Βουλή, την 1η Οκτωβρίου, καθώς η κυβέρνηση καλείται να πείσει την κοινωνία ότι «η έξοδος από τα μνημόνια» δεν είναι κενή περιεχομένου, αλλά η ληξιαρχική πράξη «θανάτου» τόσο της πιο σκληρής λιτότητας που γνώρισε η χώρα σε συνθήκες ειρήνης όσο και του «παλιού πολιτικού πελατειακού συστήματος» που την οδήγησε στην κρίση.

«Οικονομικές ανάσες»
Προτεραιότητα της κυβέρνησης για τον επόμενο χρόνο είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάκτηση του κατεστραμμένου από την λιτότητα και τις υφεσιακές πολιτικές ΑΕΠ και η ανακούφιση των πολιτών, όπως παραδέχθηκε προ ημερών και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας, τονίζοντας παράλληλα ότι στην επερχόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, «θα ακουστούν συγκεκριμένα μέτρα».
Ο Γ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «σήμερα έχουμε οικονομία σε ανάπτυξη, για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα, βιώσιμο χρέος, και «πολύ μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής». Όπως είπε χαρακτηριστικά, προτεραιότητα είναι «η όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάκτηση του κατεστραμμένου από την λιτότητα και τις υφεσιακές πολιτικές ΑΕΠ, να δοθούν περαιτέρω οικονομικές ανάσες στην κοινωνία, μέσω στοχευμένων μειώσεων φόρων ή αυξήσεων των κοινωνικών δαπανών, να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας και κυρίως, να μειωθεί περαιτέρω η ανεργία με την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης».
Όσον αφορά στο ζήτημα της περικοπής συντάξεων, είπε ότι «αναγκαστικά αυτή η συζήτηση θα πρέπει να ανοίξει και να κλείσει προς τον Οκτώβρη», σημειώνοντας παράλληλα ότι «δεν είναι ένα εύκολο ζήτημα».
Ήδη από τις 21 Αυγούστου και μετά – όποτε η χώρα βγαίνει και τυπικά από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και μέχρι τις εκλογές το φθινόπωρο του 2019 – κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προωθήσουν πολιτικές με προοδευτικό πρόσημο, χτίζοντας έτσι την επόμενη μέρα της χώρας εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων.
Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα θα αποτυπωθεί στην Κ.Ε. του κόμματος, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ