ΒασικόΔεύτερο πλήγμα με νέα αποζημίωση 25,7 εκατ. για το ένοχα καρκινογόνο ταλκ

Δεύτερο πλήγμα με νέα αποζημίωση 25,7 εκατ. για το ένοχα καρκινογόνο ταλκ

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Αποζημίωση 25,7 εκατ. δολ. οφείλει να καταβάλει με απόφαση δικαστηρίου η Johnson & Johnson μετά την εκδίκαση της αγωγής που είχε καταθέσει εναντίον της η Joanne Anderson και την κατηγορία ότι ανέπτυξε καρκίνο μετά από έκθεση σε αμίαντο ο οποίος βρίσκεται στα προϊόντα παιδικής πούδρα της εταιρείας.
Η δικαστική απόφαση, αφορά την περίπτωση της 68χρονης η οποία διαγνώστηκε με μεσοθηλίωμα, μια μορφή καρκίνου που συνδέεται στενά με την έκθεση στον αμίαντο. Η περίπτωση της Joanne Anderson αποτελεί τη δεύτερη δικαστική «μάχη» που χάνει η Johnson & Johnson μετά από παρόμοιους ισχυρισμούς.
Από το ποσό των 25,7 εκατομμυρίων δολαρίων που καταλόγισαν οι ένορκοι ως αποζημίωση, η Johnson & Johnson επιβαρύνεται κατ’ αναλογία με το 67%, ενώ το υπόλοιπο κατανεμήθηκε μεταξύ των άλλων κατηγορουμένων.
Η Johnson & Johnson διαμαρτύρεται έντονα για τον συσχετισμό των προϊόντων παιδικής πούδρας με τον αμίαντο ή ότι προκαλούν καρκίνο, κάνοντας αναφορά σε δοκιμές δεκαετιών από ανεξάρτητα εργαστήρια και επιστήμονες. Ωστόσο, οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι ο αμίαντος και το ταλκ (πούδρα), είναι στενά συνδεδεμένα μέταλλα και αναμιγνύονται στη διαδικασία εξόρυξης, καθιστώντας αδύνατη την απομάκρυνση της καρκινογόνου ουσίας.
Οι προμηθευτές…
Το 2017, η Anderson και ο σύζυγος της κατέθεσαν αγωγή εναντίον των: Johnson & Johnson, Imerys SA, Cyprus Amax Minerals, Brenntag, Honeywell International και άλλων τοπικών προμηθευτών. Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως δεν αποσαφηνίστηκε τελικά ποιες εταιρείες θα πρέπει να καταβάλουν το εναπομείναν 33% της αποζημίωσης που καταλόγισε το δικαστήριο.
Το «πλήγμα» που δέχθηκαν οι εταιρείες για την αποζημίωση, αυξήθηκε κατά 4 εκατ. δολ. μετά την ετυμηγορία των ενόρκων για Punitive Damages (αρχικό ποσό 21,7 εκατ. δολ.).
«Παρόλο που είμαστε απογοητευμένοι με αυτή την απόφαση, οι ένορκοι βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία επιπρόσθετων διαβουλεύσεων σε ότι αφορά την συγκεκριμένη υπόθεση. Ως εκ τούτου, επιφυλασσόμεθα για περαιτέρω σχόλια μέχρις ότου να οριστικοποιηθεί η εκδίκαση της υπόθεσης», όπως δήλωνε σε σχετική της ανακοίνωση η Johnson & Johnson.
Η Johnson & Johnson βρίσκεται αντιμέτωπη με 6.000 αγωγές περίπου. Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι η παιδική πούδρα της εταιρείας είναι υπεύθυνη για πρόκληση καρκίνου στις ωοθήκες. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, το επίκεντρο της συζήτησης για την παιδική πούδρα έχει μεταφερθεί στα ευρέως χρησιμοποιούμενα προϊόντα παιδικής πούδρας της εταιρείας και τη σύνδεση με μεσοθηλίωμα, λόγω έκθεσης σε αμίαντο.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Δεύτερο «χτύπημα»
Η νέα ετυμηγορία αποτελεί τη δεύτερη απώλεια για την Johnson & Johnson σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι τα προϊόντα που έχουν βάση την πούδρα περιέχουν αμίαντο.
Τον περασμένο Απρίλιο, δικαστήριο του New Jersey επέβαλε στην εταιρεία και τον προμηθευτή (μονάδα της Imerys SA), την καταβολή αποζημίωσης αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων σε έναν άνδρα ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ανέπτυξε μεσοθηλίωμα λόγω της έκθεσης στον αμίαντο από την παιδική πούδρα της Johnson & Johnson. (δείτε εδώ σχετικά με την υπόθεση)
Τον περασμένο Νοέμβριο, Δικαστήριο της Καλιφόρνια απήλλαξε την Johnson & Johnson από μια αγωγή που αφορούσε περίπτωση μεσοθηλιώματος. Η εταιρεία και η Imerys, καθώς και η τοπική μονάδα της αλυσίδας Rite Aid στις ΗΠΑ, βρίσκονται αντιμέτωπες με σχετική υπόθεση στο Δικαστήριο της Νότιας Καρολίνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ