ΠαθήσειςΠοιες είναι οι 10 αιτίες που η θερμοκρασία ανεβαίνει κι εσείς… κρυώνετε;

Ποιες είναι οι 10 αιτίες που η θερμοκρασία ανεβαίνει κι εσείς… κρυώνετε;

- Advertisement -

Τις 10 παθολογικές αιτίες που ρίχνουν τη θερμοκρασία του σώματος με αποτέλεσμα να κρυώνετε αποτυπώνει στην επίσημη ιστοσελίδα του το αμερικάνικο webmd, σκιαγραφώντας τα συμπτώματα αλλά και… πιθανές λύσεις.

Τις 10 παθολογικές αιτίες που ρίχνουν τη θερμοκρασία του σώματος με αποτέλεσμα να κρυώνετε αποτυπώνει στην επίσημη ιστοσελίδα του το αμερικάνικο webmd, σκιαγραφώντας τα συμπτώματα αλλά και... πιθανές λύσεις.
Photo: Pixabay

Αναιμία
Εάν αναρωτιέστε γιατί αισθάνεστε πως κρυώνετε η αναιμία μπορεί να είναι η αιτία. Σε περιπτώσεις αναιμίας δεν έχετε αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια προκειμένου το σώμα σας να έχει τις απαραίτητες ποσότητες οξυγόνου που χρειάζεται. Μεταξύ άλλων, θα νιώθετε κόπωση, αδυναμία και ζάλη. Συνήθως, έχετε παγωμένα άκρα, με αποτέλεσμα να διαμαρτύρεστε για τα παγωμένα χέρια και πόδια σας. Μια επίσκεψη στον γιατρό θα αποσαφηνίσει εάν χρειάζεστε αλλαγές στη διατροφή σας, συμπληρώματα ή άλλου είδους θεραπεία.

Υποθυρεοειδισμός
Τα προβλήματα του θυρεοειδούς αδένα επιδρούν στην ομαλή λειτουργεία των ορμονών. Μπορεί να σας κάνουν υπερβολικά ευαίσθητους στο κρύο. Μπορεί επίσης να έχετε προβλήματα στις αρθρώσεις, δυσκοιλιότητα, ξηρό δέρμα και μεταβολές στο βάρος σας. Τα συμπτώματα, από την έναρξη των προβλημάτων, σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν και χρόνια για να εμφανιστούν. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα εξαιτίας ασθένεια ή θεραπείας άλλων παραγόντων. Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει τις κατάλληλες ορμόνες, προκειμένου να αντικαταστήσει εκείνες που δεν παράγει επαρκώς το σώμα, ρυθμίζοντας τελικά την κατάσταση.

Φαινόμενο Raynaud
Το φαινόμενο Raynaud χαρακτηρίζεται από μια προσωρινή σύσπαση των πολύ μικρών αρτηριών των άκρων (δάκτυλα χεριών, ποδιών, μύτη, αυτιά). Η συχνότητα εμφάνισής του υπολογίζεται στο 4% του πληθυσμού και προσβάλει περισσότερο τις γυναίκες. Τα αιμοφόρα αγγεία στα χέρια σας αντιδρούν υπερβολικά σε χαμηλές θερμοκρασίες ή καταστάσεις στρες. Κατά τη διάρκεια μιας «επίθεσης», η οποία συνήθως διαρκεί από λίγα λεπτά έως μία ώρα, περιορίζεται στα σημεία η παροχή αίματος. Αυτό μπορεί να κάνει τα δάχτυλα σας να αισθάνονται κρύα ή μουδιασμένα, μπορεί να γίνονται λευκά ή μπλε. Με τη βοήθεια της ιατρική μπορείτε να ελέγξετε τα συμπτώματα και να αποτρέψετε τη βλάβη των ιστών. Σε ορισμένες σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί ακόμη και χειρουργική επέμβαση.

Νεφρική Νόσος
Ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση συχνά προκαλούν προβλήματα στα νεφρά. Η δυσλειτουργία των νεφρών έχει ως αποτέλεσμα την υψηλή «τοξικότητα» του αίματος. Αυτό μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματος και να προκαλέσει μια σειρά από άλλα προβλήματα. Οι βλάβες στη λειτουργία των νεφρών συνδέονται επίσης με την αναιμία, η οποία μπορεί να σας κάνει να νιώθετε κρύο ακόμη και όταν έξω κάνει ζέστη.

Διαβήτης Τύπου 2
Εάν πάσχετε από Διαβήτη Τύπου 2 μπορεί να εμφανίσετε συμπτώματα αναιμίας και πιθανόν προβλήματα με τα νεφρά και την κυκλοφορία του αίματος. Η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας, μετά από αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη λήψη φαρμάκων, μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά.

Νευρική ανορεξία
Η διατροφική διαταραχή θα οδηγεί σε δραστική μείωση των απαιτούμενων θερμίδων πρόσληψης με αποτέλεσμα να σας κάνει και «επικίνδυνα» λεπτό. Η έλλειψη σωματικού λίπους ρίχνει τη θερμοκρασία του σώματος, με αποτέλεσμα να είστε πιο ευαίσθητοι στο κρύο με «παγωμένα» χέρια και πόδια. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική ακόμα και για τη ζωή σας. Μιλήστε με έναν ειδικό εάν νομίζετε ότι εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο έχει αυτού του είδους διαταραχή.

Έλλειψη βιταμίνης Β12
Η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης, μπορεί να προκαλέσει αναιμία. Η πρόσληψη της βιταμίνης Β12 γίνεται από το κοτόπουλο, τα αυγά και τα ψάρια. Ορισμένα δημητριακά και άλλα τρόφιμα είναι ενισχυμένα με τη συγκεκριμένη βιταμίνη. Λάβετε υπόψη ότι δεν μπορείτε να συγκεντρώσετε αρκετή B12 ακόμη κι αν τρώτε πολλά φαγητά με περιεκτικότητα. Ορισμένοι άνθρωποι έχουν πρόβλημα στο να απορροφήσουν τη βιταμίνη λόγω ασθένειας ή φαρμάκων που λαμβάνουν.

Χαμηλά επίπεδα σιδήρου
Η έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό μπορεί να προκληθεί από κακή διατροφή ή ακόμη επειδή το σώμα σας δεν μπορεί να τον απορροφήσει σωστά. Η καλύτερη πηγή είναι το κόκκινο κρέας, αλλά και τα πουλερικά, το χοιρινό και τα ψάρια. Ορισμένες πηγές σιδήρου -που δεν προέρχονται από το κρέας- είναι τα δημητριακά, μπιζέλια, σόγια, ρεβίθια και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Φαρμακευτική αγωγή
Ορισμένα φάρμακα έχουν ως αποτέλεσμα να σας κάνουν να νιώθετε πιο έντονα το κρύο, ως παρενέργεια. Οι βήτα-αναστολείς, για παράδειγμα, βοηθούν την καρδιά να ρίξει τους παλμούς σε περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ζαλισμένοι, κουρασμένοι, να έχετε ναυτία και αίσθηση ψύχους στα χέρια και τα πόδια σας. Συζητήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να προτείνει αλλαγή φαρμάκων ή να μειώσετε τη δόση σας.

Κατανάλωση αλκοόλ
Μπορεί αρχικά η κατανάλωση του να σας ζεσταίνει, όμως η θερμοκρασία του σώματος σας θα πέφτει καθώς το σώμα σας αποβάλλει το αλκοόλ. Το αλκοόλ μειώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος σας. Σε περίπτωση χαμηλών θερμοκρασιών, μπορεί να προκαλέσει ακόμη και επικίνδυνο κρύωμα, μια κατάσταση που ονομάζεται υποθερμία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ