Αξίζει να δειςΝέα θεραπευτική προσέγγιση κατά του HIV, μικρότερης τοξικότητας

Νέα θεραπευτική προσέγγιση κατά του HIV, μικρότερης τοξικότητας

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Αποτελεσματική αποδεικνύεται μια νέα, καινοτόμος θεραπευτική προσέγγιση για τον HIV (που προκαλεί AIDS) η οποία χρησιμοποιεί δύο αντί για τρία φάρμακα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης κλινικής δοκιμής.
Ο συνδυασμός των δραστικών dolutegravir και lamivudine αποδεικνύεται εξίσου αποτελεσματικός όσο και η θεραπεία των τριών φαρμάκων, όπως επισημαίνει η ViiV Healthcare, θυγατρική της GlaxoSmithKline.
Η κλινική δοκιμή, που φέρει την ονομασία «Gemini», ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016 με κύριο στόχο στη μελέτη φάσης ΙΙΙ να αποτελεί η αξιολόγηση της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας ενός δοσολογικού σχήματος δύο δραστικών ουσιών (του dolutegravir και του lamivudine). Ο συνδυασμός των δύο φαρμάκων συγκρίθηκε με το θεραπευτικό σχήμα των τριών φαρμάκων, σε ενήλικους ασθενείς, μολυσμένους με HIV οι οποίοι δεν είχαν λάβει προηγουμένως αντιρετροϊκή αγωγή. Στην μελέτη συμμετείχαν περίπου 1.400 άνδρες και γυναίκες με HIV.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σημείο υπεροχής στην προσέγγιση του νέου θεραπευτικού σχήματος (των δύο φαρμάκων) είναι η μείωση του κινδύνου τοξικότητας μακροπρόθεσμα στους ασθενείς που ζουν με τον ιό HIV, μειώνοντας τον αριθμό των φαρμάκων που χρησιμοποιούν στη θεραπεία τους.
Η μακροχρόνια λήψη φαρμάκων για 50 ή 60 χρόνια μετά τη διάγνωση σε ασθενείς με HIV, ενθαρρύνει τις έρευνες για νέα φάρμακα με μικρότερες ανεπιθύμητες ενέργειες και μεγαλύτερη ανεκτικότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Στόχος της ViiV Healthcare είναι να καταθέσει αίτηση για έγκριση για τη νέα θεραπευτική προσέγγιση πριν το τέλος του έτους.

Πλεονεκτήματα για την GSK
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, η νέα θεραπεία θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση για την ανάπτυξη του μεριδίου που κατέχει η GSK στην αγορά -αξίας 20 δισ. δολ. ετησίως- του HIV.
Παρόλα αυτά, αναλυτές της Morgan Stanley επισημαίνουν πως «θα ήταν σημαντικό να περιμένουμε τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της κλινικής μελέτης, για την καλύτερη αξιολόγηση του νέου συνδυασμού φαρμάκων».
Ωστόσο, όπως τονίζει η Deborah Waterhouse, επικεφαλής της ViiV Healthcare, η νέα θεραπευτική προσέγγιση δύο φαρμάκων θα επέτρεπε -με την πάροδο του χρόνου- στην εταιρεία να διεκδικήσει μερίδιο αγοράς από τον ανταγωνιστής της, την Gilead.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ