TOP NEWS«Καμπάνα» 110 εκατ. δολ. στην AstraZeneca για... παραβάσεις σκευασμάτων

«Καμπάνα» 110 εκατ. δολ. στην AstraZeneca για… παραβάσεις σκευασμάτων

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Πρόστιμο 110 εκατ. δολαρίων καλείται να καταβάλει η φαρμακευτική επιχείρηση AstraZeneca, προκειμένου να «κλείσει» δύο υποθέσεις σχετικά με τα φαρμακευτικά σκευάσματα Seroquel και Crestor.
Η μεγαλύτερη υπόθεση, συνολικής αξίας 90 εκατομμυρίων δολαρίων, αφορά ισχυρισμούς της πολιτείας του Τέξας για προτροπή των γιατρών να χρησιμοποιήσουν το Seroquel σε μη εγκεκριμένες χρήσεις, ενώ η δεύτερη υπόθεση, αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων αφορά ισχυρισμούς παραποίησης στα οφέλη του Crestor.
Σύμφωνα με τον Εισαγγελέα του Τέξας, Κεν Πάξτον, οι κατηγορίες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές καθώς θέτουν σε κίνδυνο την ευημερία των παιδιών και την ακεραιότητα του κρατικού νοσοκομειακού συστήματος».
Όπως μεταδίδει το Reuters, η AstraZeneca αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία.


Στο Seroquel υπάρχουν διαφορετικά δοσολογικά σχήματα για κάθε ένδειξη. Ως εκ τούτου πρέπει να διασφαλίζεται ότι οι ασθενείς λαμβάνουν ξεκάθαρες πληροφορίες αναφορικά με την κατάλληλη δοσολογία για την κατάστασή τους.

Για την θεραπεία της σχιζοφρένειας
Για την θεραπεία της σχιζοφρένειας, σύμφωνα με τις ενδείξεις του φαρμάκου, το Seroquel πρέπει να χορηγείται δύο φορές την ημέρα. Η συνολική ημερήσια δόση για τις τέσσερις πρώτες ημέρες της θεραπείας είναι 50 mg (την 1η ημέρα), 100 mg (την 2η ημέρα), 200 mg (την 3η ημέρα) και 300 mg (την 4η ημέρα). Από την 4η ημέρα και μετά, η δόση θα πρέπει να εξατομικεύεται εντός του συνήθους αποτελεσματικού εύρους δόσεων, που κυμαίνεται από 300 έως 450 mg/ημέρα. Ανάλογα με την κλινική απόκριση και την ανοχή κάθε ασθενούς, η δόση μπορεί να προσαρμοστεί εντός εύρους από 150 έως 750 mg/ημέρα.

Για την θεραπεία μανιακών επεισοδίων στη διπολική διαταραχή
Για την θεραπεία των μανιακών επεισοδίων που σχετίζονται με διπολική διαταραχή, το Seroquel πρέπει να χορηγείται δύο φορές την ημέρα. Η συνολική ημερήσια δόση για τις τέσσερις πρώτες ημέρες της θεραπείας είναι 100 mg (την 1η ημέρα), 200 mg (την 2η ημέρα), 300 mg (την 3η ημέρα) και 400 mg (την 4η ημέρα). Περαιτέρω προσαρμογή της δοσολογίας μέχρι τα 800 mg/ημέρα την 6η ημέρα, πρέπει να γίνεται με αύξηση της δόσης κατά 200 mg ημερησίως.
Η δόση μπορεί να προσαρμοστεί εντός εύρους από 200 έως 800 mg/ημέρα, ανάλογα με την κλινική απόκριση και την ανοχή κάθε ασθενούς. Το σύνηθες αποτελεσματικό εύρος δόσεων κυμαίνεται από 400 έως 800 mg/ημέρα.

Για την θεραπεία καταθλιπτικών επεισοδίων στη διπολική διαταραχή
Το Seroquel πρέπει να χορηγείται μία φορά την ημέρα πριν την βραδινή κατάκλιση. Η συνολική ημερήσια δόση για τις πρώτες τέσσερις ημέρες της θεραπείας είναι 50 mg (1η ημέρα), 100 mg (2η ημέρα), 200 mg (3η ημέρα), και 300 mg (4η ημέρα). Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 300 mg. Σε κλινικές μελέτες, δεν παρατηρήθηκε επιπρόσθετο όφελος στην ομάδα που λάμβανε 600 mg σε σύγκριση με την ομάδα που λάμβανε 300 mg. Μεμονωμένοι ασθενείς μπορεί να ωφεληθούν από την δόση των 600 mg. Δόσεις μεγαλύτερες από 300 mg πρέπει να αρχίζουν να χορηγούνται από γιατρούς που έχουν εμπειρία στη θεραπεία της διπολικής διαταραχής. Σε μεμονωμένους ασθενείς, σε σχέση με την ανοχή, οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να εξεταστεί μείωση της δόσης σε ένα ελάχιστο 200 mg.

Για την πρόληψη υποτροπής στη διπολική διαταραχή
Για την πρόληψη υποτροπής μανιακών, μικτών ή καταθλιπτικών επεισοδίων στη διπολική διαταραχή, ασθενείς που έχουν ανταποκριθεί στη quetiapine για οξεία θεραπεία της διπολικής διαταραχής πρέπει να συνεχίσουν την θεραπεία στην ίδια δόση. Η δόση μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με την κλινική απόκριση και ανοχή του κάθε ασθενούς εντός του εύρους δόσεων, που κυμαίνεται από 300 έως 800 mg/ημέρα χορηγούμενη δύο φορές την ημέρα. Είναι σημαντικό η χαμηλότερη αποτελεσματική δόση να χρησιμοποιείται για την θεραπεία συντήρησης.

Το Crestor…
Το Crestor χρησιμοποιείται για να διορθώνονται τα επίπεδα λιπαρών ουσιών στο αίμα που
ονομάζονται λιπίδια, από τα οποία το συνηθέστερο είναι η χοληστερόλη.
Στο αίμα παρατηρούνται διάφοροι τύποι χοληστερόλης – η «κακή» χοληστερόλη (LDL-C) και η «καλή» χοληστερόλη (HDL-C).
– Το Crestor μπορεί να μειώσει την «κακή» χοληστερόλη και να αυξήσει την «καλή» χοληστερόλη.
– Ενεργεί βοηθώντας να ανασταλεί η παραγωγή της «κακής» χοληστερόλης από τον οργανισμό.
Επίσης, βελτιώνει την ικανότητα του οργανισμού σας να την απομακρύνει από το αίμα.
Στους περισσότερους ανθρώπους η υψηλή χοληστερόλη δεν επηρεάζει τον τρόπο που αισθάνονται, επειδή δεν προκαλεί συμπτώματα. Ωστόσο, αν μείνει χωρίς θεραπεία, τα αποθέματα λιπαρών μπορεί να εναποτεθούν στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, προκαλώντας τη στένωσή τους. Μερικές φορές, αυτά τα στενωμένα αγγεία μπορεί αποφραχθούν, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η παροχή αίματος στην καρδιά ή στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε καρδιακή προσβολή ή σε εγκεφαλικό.
Χαμηλώνοντας τα επίπεδα της χοληστερόλης, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ενός εγκεφαλικού ή σχετικών προβλημάτων υγείας.
Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίζετε να παίρνετε το Crestor, ακόμη κι αν η χοληστερόλη σας
φθάσει στο σωστό επίπεδο, επειδή αυτό εμποδίζει τα επίπεδα της χοληστερόλης να αυξηθούν πάλι και να δημιουργήσουν αποθήκες λίπους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ