Αξίζει να δεις«Οσμή» σκανδάλου στη θηριώδη τιμή των 475.000 δολ. του Kymriah της Novartis;

«Οσμή» σκανδάλου στη θηριώδη τιμή των 475.000 δολ. του Kymriah της Novartis;

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Στο «μικροσκόπιο» εκτεταμένων ερευνών για την τιμή αποζημίωσης του καινοτόμου φαρμακευτικού σκευάσματος Kymriah, που φτάνει σχεδόν το μισό εκατομμύριο δολάρια, βρίσκεται η ελβετική φαρμακευτική επιχείρηση Novartis.

Η «ιστορική» -όπως χαρακτηρίστηκε πέρυσι από την επιστημονική κοινότητα- έγκριση του φαρμάκου Kymriah, από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη θεραπεία ορισμένων παιδιατρικών και νεαρών ενηλίκων ασθενών με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, βρίσκεται στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών για την τιμή των 475.000 δολαρίων και τη «σκιώδη» εμπλοκή του Michael Cohen, δικηγόρου του Donald Trump, στη διαμόρφωση της.

Στον απόηχο των αποκαλύψεων που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από 2 περίπου μήνες, εξετάζονται οι σχέσεις της Novartis με τον προσωπικό δικηγόρου του Donald Trump και η ουσία του συμβολαίου των 1,2 εκατ. δολαρίων, το οποίο και η εταιρεία απαξιώνει δηλώνοντας πως «ο δικηγόρος δεν μπόρεσε να προσφέρει βοήθεια».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, το CMS (Centers for Medicare & Medicaid Services) κρατάει αποστάσεις για τη σύναψη ενός νέου συμβολαίου, ίδιας τιμής αποζημίωσης για το Kymriah μέχρι τις απαραίτητες διευκρινήσεις.

Στον εσωτερικό έλεγχο του HHS, στο πλαίσιο ερευνών που διεξάγει το Κογκρέσο, οι Δημοκράτες θέτουν καίρια ερωτήματα για πιθανώς «ειδική» μεταχείριση στην Novartis, μετά την αποκάλυψη των σχέσεων που είχε με τον δικηγόρο του Donald Trump, για συμβουλευτικές υπηρεσίες στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης – παρόλο που δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι ο Michael Cohen είχε κάποιο ρόλο στη συμφωνία του Kymriah.

Κατάρρευση της συμφωνίας

Η κατάρρευση της συμφωνίας του Kymriah με το CMS, η οποία αποκαλύφθηκε σε απάντηση σχετικής ερώτησης των Δημοκρατικών του Κογκρέσου, αποδεικνύει τη δυσκολία υπολογισμού των ακριβών θεραπειών από τα κυβερνητικά προγράμματα υγείας, καθώς τα μακροπρόθεσμα οφέλη παραμένουν ακόμη ασαφή.

Το Kymriah αποτελεί θεραπεία νέας γενιάς CAR-T cells, προγραμματίζοντας τα ανοσοκύτταρα των ασθενών να επιτεθούν στον καρκίνο. Οι δύο πλευρές, το CMS και η Novartis διαμόρφωσαν την τιμή εφόσον το Kymriah επιτύγχανε τα επιθυμητά αποτελέσματα στους ασθενείς, μετά από ένα μήνα – ένα μη ρεαλιστικό και σύντομο χρονικό διάστημα για την αξιολόγηση της περίπλοκης θεραπείας του καρκίνου, όπως τονίζει το Politico.

Από πλευράς της, η Novartis αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση των δύο πλευρών, υπογραμμίζοντας πως «ο Cohen δεν παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στη Novartis για την τιμολόγησης των φαρμάκων» αρνούμενη να σχολιάσει την απόφαση του CMS να αποχωρήσει από τη συμφωνία.

Η υπεροχή του Kymriah

Η πρώτη γονιδιακή θεραπεία για τον καρκίνο έλαβε έγκριση πριν από ένα χρόνο περίπου στις Ηνωμένες Πολιτείες, εισάγοντας μια νέα προσέγγιση στη θεραπεία της νόσου και άλλων σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή ασθενειών, με ένδειξη την πρόδρομο Β οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, η οποία είναι ανθεκτική ή παρουσιάζει δεύτερη ή μεταγενέστερη υποτροπή, σε ασθενείς ηλικίας έως 25 ετών.

Κάθε δόση του φαρμάκου είναι μια εξατομικευμένη θεραπεία που δημιουργείται χρησιμοποιώντας τα ίδια τα Τ-κύτταρα (τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που είναι γνωστός ως λεμφοκύτταρα) ενός μεμονωμένου ασθενούς.

Τα Τ-κύτταρα του ασθενούς συλλέγονται και αποστέλλονται σε ένα κέντρο παραγωγής, όπου τροποποιούνται γενετικά, ώστε να συμπεριλάβουν ένα νέο γονίδιο που περιέχει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη (CAR), η οποία κατευθύνει τα Τ-κύτταρα να στοχεύουν και να σκοτώνουν τα κύτταρα της λευχαιμίας που έχουν ένα ειδικό αντιγόνο (CD19) στην επιφάνειά τους. Μόλις τροποποιηθούν τα κύτταρα, εγχύονται πάλι στον ασθενή προκειμένου να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα.

Η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία είναι ένας καρκίνος του μυελού των οστών και του αίματος, στον οποίο το σώμα παράγει μη φυσιολογικά λεμφοκύτταρα. Η ασθένεια εξελίσσεται ταχέως και είναι ο συνηθέστερος καρκίνος κατά την παιδική ηλικία.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ