TOP NEWSΣυμφωνία Biogen - Ionis ύψους 1 δισ. δολ., στο μέτωπο της νευρολογίας

Συμφωνία Biogen – Ionis ύψους 1 δισ. δολ., στο μέτωπο της νευρολογίας

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων στον τομέα της νευρολογίας στοχεύει το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της φαρμακευτικής επιχείρησης Biogen Inc με την Ionis Pharmaceuticals, επεκτείνοντας περαιτέρω την υπάρχουσα συνεργασία στο πεδίο φαρμάκου για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία (SMA).
Η νέα 10ετής συμφωνία δίνει τη δυνατότητα εμπορικής εκμετάλλευσης μιας σειράς νευρολογικών θεραπειών για περιπτώσεις όπως η νόσος του Alzheimer και η άνοια.

«Αναμένουμε να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη επτά νέων πολλά υποσχόμενων φαρμάκων από αυτή τη συνεργασία στα επόμενα δύο χρόνια», όπως αναφέρουν στελέχη της Biogen.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζουν υπάρχουν ισχυρά δεδομένα για το προφίλ ασφάλειας των φαρμάκων στις θεραπείες με τις οποίες καταπιάνεται η Ionis Pharmaceuticals, συμπεριλαμβανομένης μιας κατηγορίας φαρμάκων που ονομάζονται αντιπληροφοριακά ολιγονουκλεοτίδια (AONs).
«Οι ευκαιρίες για την τεχνολογία των αντιπληροφοριακών είναι ευρύτερες και μεγαλύτερες (από ότι η γονιδιακή θεραπεία)», όπως τονίζουν στελέχη της Ionis Pharmaceuticals.
Η Biogen έχει αποκτήσει τα παγκόσμια δικαιώματα για την ανάπτυξη, την παρασκευή και την εμπορική εκμετάλλευση του Nusinersen από την εταιρεία lonis Pharmaceuticals, ηγέτιδα εταιρεία στη θεραπευτική κατηγορία των αντινοηματικών φαρμάκων.
Οι εταιρείες Biogen και Ionis διεξήγαγαν ένα καινοτόμο πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης, το οποίο κατάφερε ξεκινώντας από την πρώτη χορήγηση του Nusinersen σε ανθρώπους το 2011 να φτάσει στην πρώτη έγκριση άδειας κυκλοφορίας σε πέντε έτη.

Και στην Ελλάδα…
Να σημειωθεί πως η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα εγκεκριμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας (SMA), Nusinersen, είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα από το Δεκέμβριο του 2017, μετά την ένταξή της στο θετικό κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων για τους τύπους 0, 1 και 2 της νόσου.
Το Nusinersen, λόγω της καθοριστικής συμβολής του στη βελτίωση της ζωής των ασθενών με SMA, μίας από τις συχνότερες γενετικές αιτίες θανάτου στα βρέφη, αξιολογήθηκε σε πρόγραμμα ταχείας αξιολόγησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), για την επίσπευση της πρόσβασης σε φάρμακα για ασθενείς με ανικανοποίητες ιατρικές ανάγκες και έλαβε έγκριση το Μάιο του 2017 με την απόφαση C (2017) 3851 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όλους τους τύπους της νόσου.
Τα κλινικά αποτελέσματα που συνεχίζουν να προκύπτουν από το κλινικό πρόγραμμα ανάπτυξης του φαρμάκου υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του Nusinersen σε ένα μεγάλο εύρος ασθενών με SMA και καταδεικνύουν το όφελος στην κινητική ανάπτυξη και τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας στα βρέφη, που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ στη φυσική εξέλιξη της νόσου. Σε θεραπεία με Nusinersen βρίσκονται σήμερα περισσότεροι από 3.200 ασθενείς παγκοσμίως. Στην Ελλάδα γεννιούνται περίπου 10 ασθενείς με SMA όλων των τύπων ετησίως.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ