Αξίζει να δειςΓεγονός το πρώτο φάρμακο κάνναβης στην Ελλάδα με έγκριση υπουργείου Υγείας

Γεγονός το πρώτο φάρμακο κάνναβης στην Ελλάδα με έγκριση υπουργείου Υγείας

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά το φιλόδοξο κυβερνητικό project “Κάνναβης”, μετά το «πράσινο φως» που λαμβάνει έγκριση σχετικού φαρμάκου για τις θεραπευτικές κατηγορίες: Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, Νευροπαθητικό Πόνο και Σπαστικότητα.
Σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργείου Υγείας, το γνωστό φάρμακο κάνναβης Sativex που παράγεται από την εταιρεία GW Pharmaceuticals και έχει μορφή σπρέι, θα συνταγογραφείται και στην Ελλάδα μετά τη σχετική έγκριση, όπως αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 12 Ιουνίου υπό τον τίτλο «Έγκριση σκοπιμότητας για την προμήθεια Ναρκωτικών Φαρμάκων (SATIVEX)».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Το Sativex, με αναλογία 50% Κανναβιδιόλης-CBD και 50% Δ9 Τετραϋδροκανναβινόλης-THC, εισήχθη στην Βρετανική αγορά το 2010, ως φάρμακο για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, τον Νευροπαθητικό Πόνο και τη Σπαστικότητα. Έκτοτε, έχει λάβει έγκριση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με τελευταία την Ισπανία.
Η GW Pharmaceuticals, επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια στην συγκεκριμένη κατηγορία φαρμακευτικής κάνναβης, αναμένει να λάβει σχετική έγκριση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και για το σκεύασμα Epidiolex, για τη θεραπευτική κατηγορία των επιληπτικών κρίσεων. Ο φάκελος του Epidiolex εξετάζεται από τον FDA ως θεραπεία για τα συμπτώματα επιληπτικών κρίσεων, του συνδρόμου Lennox-Gastaut (LGS) και του συνδρόμου Dravet.
H φαρμακευτική εταιρεία GW Pharmaceuticals, ειδικεύεται στην παραγωγή φαρμάκων με βάση την κάνναβη όπως τα Sativex και Epidiolex, κατέθεσε αίτηση ώστε να λάβει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, που θα αφορά στη χρήση παραγώγων του φυτού της κάνναβης για τη θεραπεία του καρκίνου του εγκεφάλου (δείτε περισσότερα εδώ).

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Στα τεχνικά χαρακτηριστικά, όπως αναφέρονται στην απόφαση έγκρισης, το φαρμακευτικό σκεύασμα θα πρέπει να πληροί επακριβώς τις προδιαγραφές των σχετικών μονογραφιών και θα συνοδεύεται από τα ανάλογα πιστοποιητικά ανάλυσης παρτίδων που θα προέρχονται από τον παραγωγό οίκο, όπου και θα αναγράφεται ότι συμφωνούν με τις ανωτέρω προδιαγραφές. Συγκεκριμένα, «ο συνολικός αριθμός των σκευασμάτων θα φέρει καλά κολλημένη ετικέτα , από την Αναθέτουσα Αρχή, με διπλή ερυθρή γραμμή που θα γράφει με Ελληνικά κεφαλαία γράμματα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» «ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ»,«ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ» . Τα κουτιά του φαρμακευτικού σκευάσματος θα φέρουν αριθμό παρτίδας και ημερομηνία λήξεως όχι πριν τον 6o/2019. Ανάλογος αριθμός κουτιών θα τοποθετείται μέσα σε στέρεα κιβώτια κατάλληλα για μεταφορά. Ο χρόνος παράδοσης μετά την υπογραφή της σύμβασης ορίζεται σε τέσσερις (4) μήνες το ανώτερο και θα πραγματοποιηθεί στην Ειδική Διαχείριση Ναρκωτικών Αθηνών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ