ΒασικόΤο κόστος της «μάστιγας» των παράνομων φαρμάκων σε Ελλάδα και Κύπρο

Το κόστος της «μάστιγας» των παράνομων φαρμάκων σε Ελλάδα και Κύπρο

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Τεράστιες διαστάσεις εξακολουθεί να λαμβάνει, παρά τις εκτεταμένες διαδικασίες ελέγχου, η διακίνηση παράνομων σκευασμάτων που διακινούνται μέσω διαδικτύου στην Ε.Ε., απειλώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, καθώς και την υγεία των πολιτών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας που διεξήγαγε το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Έ. (EUIPO), τα προϊόντα «μαϊμού», σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στοιχίζουν περί τα 60 δισ. ευρώ στην οικονομία, αναλογώντας σε 7,5% επί των επίσημων πωλήσεων.
Δραματική είναι η εικόνα της παράνομης διακίνησης φαρμάκων και στη χώρα μας, όπου υπολογίζεται ότι σε αξία αντιστοιχούν στα 490 εκατ. ευρώ (10,5% των πωλήσεων). Παρόμοια εικόνα εμφανίζεται και στην αγορά της Κύπρου, όπου οι απώλειες λόγω παράνομων φαρμάκων αγγίζουν τα 30 εκατ. ευρώ ή στο 14% των πωλήσεων.
Η υπόθεση παράνομης διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων μέσω του διαδικτύου απασχόλησε και πάλι πριν από ένα 10ήμερο περίπου τη χώρα, όταν η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΓΑΔΑ προχώρησε στη σύλληψη Πατρινού εγκεφάλου.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες που έγιναν στη Δίωξη, αναφορικά με την ύπαρξη συγκεκριμένων ιστοσελίδων και προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που πωλούσαν παράνομα φαρμακευτικά προϊόντα. Τα προς πώληση προϊόντα διαφημίζονταν και από ιστοτόπους αγοραπωλησιών. Όπως διαπιστώθηκε μετά από διασταύρωση των στοιχείων, τα φάρμακα ήταν αγνώστου προέλευσης, αλλά και εργοστασίου παρασκευής, κυκλοφορούσαν χωρίς άδεια από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Μεγαλύτερης διάστασης υπόθεση αναφορικά με τη διακίνηση «μαϊμού» φαρμάκων, αποτελεί η επιχείρηση «Pangea X», που απασχόλησε τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στις αρχές του χρόνου και αφορά την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και πώλησης φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
Στη διάρκεια της έρευνας, που ξεκίνησε στα τέλη του 2017 και είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές του έτους, συνελήφθησαν σε παγκόσμιο επίπεδο 400 άτομα, ενώ κατασχέθηκαν συνολικά – μεταξύ άλλων – περισσότερα από 25 εκατομμύρια παράνομα σκευάσματα, εκτιμώμενης αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων Η.Π.Α.
Οι 16 ιστοσελίδες, διεθνούς παρουσίας, που αποκάλυψε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και οι οποίες ήταν κατοχυρωμένες μέσω ελληνικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών διαδικτύου-φιλοξενίας, εντοπίστηκαν μετά από πληροφορίες από την Ιντερπόλ και για τις οποίες σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των διαχειριστών.
Από την αστυνομική και ψηφιακή έρευνα που επακολούθησε, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τριών αλλοδαπών υπηκόων (Ηνωμένου Βασιλείου, Πολωνίας και Ουκρανίας) στη διαχείριση των 16 επίμαχων ιστοσελίδων.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Και Έλληνας στο «κύκλωμα»
Η υπόθεση αυτή δεν είναι η πρώτη που αποκαλύπτεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης, «Pangea X», καθώς τον περασμένο Οκτώβριο συνελήφθη ένα άτομο ελληνικής υπηκοότητας, το οποίο, μέσω προσωπικής ιστοσελίδας και λογαριασμών – προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διέθετε προς πώληση πλήθος παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων στην ελληνική επικράτεια.
Σημειώνεται ότι η επιχείρηση «Pangea X» πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Ιnterpol και σε συνεργασία με διεθνείς και ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, όπως η Europol, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τελωνείων (WCO), η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (FDA) κ.α., ενώ συμμετείχαν συνολικά 196 υπηρεσίες (αστυνομικές αρχές, τελωνεία και κανονιστικά τμήματα υγείας) από 123 χώρες. αναβολικά
Στο πλαίσιο των ερευνών διερευνήθηκαν συνολικά 7.910 ιστοσελίδες παράνομης διακίνησης και πώλησης φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, από τις οποίες οι 3.584 απενεργοποιήθηκαν, ενώ απενεργοποιήθηκαν και πάνω από 3.000 σχετικές διαδικτυακές διαφημίσεις.

Online Φαρμακεία και Παράνομα
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) έχει επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για το συγκεκριμένο πρόβλημα, τονίζοντας ότι αποτελεί μάστιγα όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, ζητώντας την αυστηρή εφαρμογή προς πάσα κατεύθυνση του Νόμου 4512/2018 (άρθρο 258), που ορίζει ότι μόνο τα νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία μπορούν να χρησιμοποιούν τη λέξη φαρμακείο και το σταυρό του φαρμακείου.
Το θέμα έφερε με ερώτηση του στη Βουλή, με αφορμή την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής του ΟΗΕ για τον έλεγχο των ναρκωτικών ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νικήτας Κακλαμάνης και ζήτησε να χαρακτηριστεί ιδιώνυμο αδίκημα η λειτουργία παράνομου διαδικτυακού φαρμακείου.
«Τα λεγόμενα ηλεκτρονικά φαρμακεία δημιουργούν σύγχυση στον κόσμο. Καταρχάς δεν υπάρχει ηλεκτρονικό φαρμακείο στην Ελλάδα, υπάρχουν ηλεκτρονικά καταστήματα, μερικά από τα οποία ανήκουν σε φαρμακοποιούς και πωλούν ήδη φαρμακείου. Στη χώρα μας δεν υπάρχει ηλεκτρονικό φαρμακείο, πρώτον γιατί δεν υπάρχει η πιστοποίηση που πρέπει να υπάρχει για να λειτουργήσει ένα κατάστημα ως ηλεκτρονικό φαρμακείο και δεύτερον γιατί τα φαρμακεία που έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα δεν πουλάνε φάρμακα. Υπάρχει σχετική νομοθεσία που τα προβλέπει τη λειτουργία ηλεκτρονικών φαρμακείων, απλώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες. Για την ώρα όλα αυτά τα καταστήματα ακόμη και τα φαρμακεία που πουλάνε μέσω διαδικτύου είδη φαρμακείου, καλλυντικά ή,συμπληρώματα διατροφής δεν θεωρούνται ηλεκτρονικά φαρμακεία αλλά ηλεκτρονικά καταστήματα. Είναι σημαντική η διαφορά την οποία πρέπει να καταλάβει ο κόσμος» όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΦΣΘ, Διονύσης Ευγενίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι στη χώρα μας σε καμία περίπτωση στα ηλεκτρονικά καταστήματα που ανήκουν σε φαρμακοποιούς δεν πωλούνται φάρμακα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ