Το ανθρώπινο σώμα είναι απίστευτο και μπορεί λειτουργήσει κάτω από διάφορες συνθήκες καθώς, για παράδειγμα, όταν ένας άνθρωπος δωρίζει αίμα, χάνει περίπου 3,5 τρισεκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια. Ωστόσο, το σώμα του τα αντικαθιστά γρήγορα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τον Άνταμ Τέιλορ από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, ο άνθρωπος μπορεί να συνεχίσει να ζει μια σχετικά κανονική ζωή χωρίς μερικά όργανα που θεωρούνται από τον πολύ κόσμο ως «βασικά». Ποια είναι αυτά;

Στομάχι

Το στομάχι μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά λόγω καρκίνου ή τραύματος. Το 2012, γιατροί προχώρησαν σε αφαίρεση στομάχου από Βρετανίδα λόγω κατάποσης κοκτέιλ που περιείχε υγρό άζωτο.

Όταν αφαιρείται το στομάχι, οι χειρουργοί τοποθετούν τον οισοφάγο κατευθείαν στο λεπτό έντερο. Οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε ως συνήθως λαμβάνοντας συμπληρώματα βιταμινών.

Αναπαραγωγικά όργανα

Τα πρωτεύοντα αναπαραγωγικά όργανα στον αρσενικό και θηλυκό είναι οι όρχεις και οι ωοθήκες, αντίστοιχα. Στις γυναίκες μπορεί επίσης να αφαιρεθεί και η μήτρα, κάτι που σημαίνει πως δεν μπορούν να κάνουν παιδιά.

Παχύ έντερο

Η παρουσία καρκίνου ή άλλων ασθενειών μπορεί να οδηγήσει στην αφαίρεση τμήματος ή ολόκληρου του παχέος εντέρου. Μετά από την επέμβαση, οι ασθενείς αναρρώνουν και βλέπουν αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου τους, Μια δίαιτα με μαλακά τρόφιμα βοηθά στη διαδικασία επούλωσης.

Χοληδόχος κύστη

Πολλοί άνθρωποι έχουν πέτρες στη χολή, χωρίς να έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, άλλοι πάλι δεν είναι τόσο τυχεροί.

Οι χολόλιθοι μπορούν να μπλοκάρουν τους μικροσκοπικούς σωλήνες που κινούνται γύρω από τη χολή και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αφαίρεσή της. Κάθε χρόνο, περίπου 70.000 άνθρωπο αφαιρούν τη χολή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 2015, γιατροί αφαίρεσαν από μια Ινδή 12.000 χολολίθους, αριθμός που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.

Νεφρά

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν δύο νεφρά, ωστόσο, μπορούν να επιβιώσουν με ένα ακόμη και με κανένα, με τη βοήθεια της αιμοκάθαρσης.

Κληρονομικές ασθένειες, προβλήματα από ναρκωτικά ή αλκοόλ και λοιμώξεις μπορούν να επιβάλλουν την αφαίρεση των νεφρών.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα